Српски Покрет Двери - Лого
Search

Најугроженији од свих сектора српске привреде је туризам, а у њему се у најтежем положају, због потпуне обуставе пословања, налазе туристичке организације, водичи и рент-а-кар компаније чији су губици у првој половини године већи од 100 милиона евра, а промет је пао за више од 90%.

     Регистар туризма у АПР не даје пуне податке али према проценама Националне асоцијације туристичких агенција, у Србији постоји око 480 организатора путовања и око 600 посредничких агенција. Ови привредни субјекти запошљавају око  75.000 људи. Од 1. октобра економски колапс организатора путовања још је и већи јер ове организације, због одбијања осигуравајућих кућа да им продуже уговоре и полисе осигурања, не могу више ни да обнове  лиценце за пословање, највећи број туристичких оператера је пред затварањем, па у Србији неће бити више икога ко ће имати право да се бави организацијом путовања. Многе од ових организација већ су током лета вратиле средства која им је Влада Србије доделила као основну помоћ у виду минималца за запослене у току три месеца, јер ни на ове износе нису могли да плате доприносе и порезе, као што не могу да плаћају ни режијске трошкове одржавања пословница. Кредити за ликвидност Фонда за развој су им неприступачни, како због спорих процедура али и због тога што овај, најугроженији сектор према правилима Фонду, нема приоритетни третман и брже одобравање кредита који би им омогућили опстанак. За разлику од хотелијера којима је држава понудила додатну помоћ у виду делимичних субвенција њихових празних капацитета, на све апеле удружења туристичких агенција Влада није одговорила. До 31. октобра, већина туристичких организација које су примиле основну помоћ Владе Србије ће отпустити и преостале запослене, јер је то био рок у коме су, као услов помоћи, морали да држе запослене у радном односу.  

Безизлазна ситуација у којој су се нашли организатори путовања, али и велики број туристичких водича и рент-а-кар агенција који већ месецима немају никакве или имају минимум прихода, последица је стања у коме се сектор туризма због пандемије нашао у читавом свету, али је пре свега последица неселективности мера Владе Србије за економски опоравак привреде. Више пута је Српски покрет Двери тражио од Владе Србије  да  мере за које је држава одвојила 5 милијарди евра и задужила се са још 2 милијарде евра најнеповољнијом каматом на иностраном финансијском тржишту, буду селективне и праведне, да се помоћ прилагоди степену угрожености привредних субјеката и да се спречи отпуштање запослених.

Третман туроператера показује, по ко зна који пут, да за најугроженије држава слуха нема. Нису само туристички оператери, хиљаде њихових запослених и чланови њихових породица директно угрожени оваквом катастрофалном политиком државе у најугроженијем сектору. Директно је  угрожено и пола милиона потрошача у Србији који према Уредби о понуди заменског путовања буду стекли тзв. „корона ваучер“ који могу да искористе до 31. децембра 2021. године. Уколико дође до стечаја туристичких организација, накнада ових износа пребациће се на осигуравајуће куће, које ће оправданост ових захтева тек процењивати. Неселективне мере Владе угрозиле су и читав сектор туризма у Србији чији је губитак у првој половини године већ близу пола милијарде евра иностраног девизног прилива.

Српски покрет Двери захтева хитне додатне мере економске помоћи прилагођене искључиво потребама туристичких организација. Мере треба да се односе на отпис пореза и доприноса, као и отпис камате на кредите који су у застоју, додатне субвенције за огроман пад пословања, суспензију обавезе о депозиту, као и посебан третман туристичких организација и хотелијера као најугроженијег сегмента српске привреде у Фонду за развој. 

Ове мере треба да се односе на ослобођење, а не на одлагање свих обавеза и доприноса на зараде запослених у туристичкиим агенцијама. Исто се односи и на камате на кредите за које је проглашен мораторијум, које је неопходно отписати а не само одложити њихово плаћање. Такође, да би се туристичке агенције спасле, потребно је одложити током наредних шест месеци  њихову законску обавезу да на крају сваког месеца имају одређени депозит на банковном  рачуну. И најзад, да би сектор који је потпуно паралисан пандемијом уоште преживео неопходно је субвенционисати  трошкове пословања ових агенција, код свих оних код којих постоји пад прихода од 70% у односу на 2019. годину.

Последњи је час да се спасу туристичке агенције и водичи, посредничке и рент-а-кар организације, да се спречи отпуштање  више десетина хиљада запослених, као и штета коју због будуће инсолвентности ових субјеката може да претрпи пола милиона грађана Србије. Судбину  туроператера делиће и читав сектор туризма у Србији.
 

проф. др Тамара Миленковић Керковић
Потпредседник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: