Српски Покрет Двери - Лого
Search

Нове  мере за помоћ привреди, које за 15. фебруар најављује министар финансија у нелегитимној Влади Синиша Мали, неопходне су привреди. Али оне морају да  буду селективне и усмерене на угрожене секторе и она домаћа предузећа и предузетнике чији су приходи значајно погођени падом промета и мерама за сузбијање пандемије КОВИД-19.  

     Најављујући мере, министар тврди да држава није презадужена и да је ниво јавног дуга државе испод „Мастрихтског критеријума“ од 60%. Подаци Министарства финансија од пре само неколико дана, такође говоре о јавном дугу Србије који износи 56,8%,  што је првих дана ове година потврдила и гувернерка Народне банке , по којој је дуг Србије „безбедан“ .

Истог дана председник Државне ревизорске институције (ДРИ) Душко Пејовић, извештавајући о лошем стању финансијске контроле и интерне ревизије  у више од половине министарстава, изнео је податак да јавни дуг Србије износи 62%  бруто домаћег производа (БДП). Поред тога, о начину управљања јавним новцем говори и податак изнет у Извештају ДРИ по коме је од 130 субјеката контролисаних у прошлој години само 32 добило позитивну оцену, док је већина имала мишљење са резервом или негативну оцену. За 435 милијарди динара у финансијским извештајима су изнети погрешни подаци. Државни службеници су погрешно представили 3,6 милијарди евра у финансијским извештајима!

Ко у Србији говори истину ? Има ли санкција за лажи и за одлуке које ће земљу довести у дужничко ропство?

Најављујући први пакет мера за помоћ привреди априла прошле године, министар Мали је те мере најавио уз тврдњу да „пара има“, да би се одмах након тога Србија задужила на међународном тржишту под веома неповољним условима за још 2 милијарде евра. Потом је за неселективне мере потрошена 5,1 милијарда евра или 11% буџета. Такође, тим мерама је 700 милиона евра или 1,3% БДП потрошено на економску меру без преседана у Европи, којом је свим  пунолетним грађанима Србије подељено линеарно по 100 евра, што је био метод предизборне корупције и популизма најниже врсте. Крајем прошле године „хор СНС дечака и девојака“ у Скупштини је усвојио Предлог закона о изменама и допунама буџета за 2020. годину који је показао да држава Србија има у каси мањак од 4,2 милијарде евра или 9% БДП. Сада „финансијски маг“ Мали тврди да је Србија задржала јавни дуг испод 60% БДП и да је „управо то основа за нови пакет помоћи“.  Шизофренија без премца.

Закључак је да увек када министар Мали каже да пара има, то увек значи ново задуживање и пораст јавног дуга.

Очито је да српски министар финансија и гувернерка не говоре истину о српском дугу или се десило да је он за  недељу дана  порастао за 5% БДП.

Јавни дуг  Србије је  прешао критичну границу од 60% БДП-а. Шта то значи за грађане Србије?

Улазак јавних финансија у дуг од рекордних 60% БДП сматра се метастазом фискалне одрживости и званичним уласком Србије и њених грађана у дужничко ропство. Власт СНС-а је за осам година задужила Србију за додатних 11 милијарди евра, и тиме је сваки грађанин Србије задужен  са још  2500 евра дуга. Овај ниво задужености значи инфлаторни притисак и скок цена. Оно што је за грађане невидљиво али за земљу погубно је да ће овако висок јавни дуг довести до пада кредитног рејтинга Србије, и до поскупљења отплате постојећег дуга.  Са овако слабом привредом какву има Србија, задужење од 60% националног дохотка имаће исте ефекте као и дуг од 120% БДП за неку средње развијену земљу. Србија је и сада, по свим економским параметрима на зачељу Европе. У Србији је од 2012. године дуплиран број гладних и неухрањених и сада их је 400.000, што је 5% свих грађана Србије. И сада у Србији више од 350.000 људи прима минималну зараду, а преко милион пензионера прима пензију мању од просечне. Реални бруто друштвени производ по глави становника у Србији износи 5450 евра (GDP per capita) а и по индексу  корупције,  по степену неефикасности државе, по стопама трговинског дефицита и према бројним другим показатељима, Србија је на најгорем месту у Европи.

Хоће ли и председник ДРИ Пејовић морати да повуче и свом лапсусу припише изјаву о дугу од 62% БДП, попут актуелне  министарке а некадашње чланице Кризног штаба др Дарије Кисић Тепавчевић? Манипуације јавним мњењем и бројкама, опсенарство и масовна хипноза слуђених грађана Србије  највећи су успеси Владе и државних финансијских институција које се све време хвале својим историјским резултатима.

 

проф. др Тамара Миленковић Керковић
Потпредседник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: