Епидемија отказа радницима страних субвенционисаних предузећа са југа Србије се наставља. Посебно је погођен Ниш, у коме је предаторска пракса страних инвеститора, издашно плаћаних новцем грађана, показала најмрачније стране – од отказа радници која је на хемотерапији до забране деловања синдиката и коруптивних куповина скупоцених лимузина нишкој Инспекцији рада.

И поред тога што са билбордова у Нишу јужнокорејска компанија „Шинвон“ и даље позива нове раднике који желе „подстицајни радни амбијент“ да се запосле, на огласној табли ове фабрике најављено је затварање прозводње, а разлог је велики пословни губитак. Раднике нико пре тога није обавестио и вести о отказу су сазнали након доласка на посао. Док је од почетка године у неколико наврата  више од две стотине радника ове компаније из СМС поруке сазнало да остају без посла, сада ће без посла остати готово 400 радника који раде на одређено време, док 264 радника који имају уговоре за стално, понуђено да наставе да раде на одређено време, још 6 месеци, у другом погону, у компанији „ЈУРА“. Избор се своди на „узми или остави“ јер они који то одбију, не само да ће остати без посла, већ и без отпремнина и без накнаде за незапослене.  Компанија „Јура-Шинвон“ у коју је држава уложила три милиона евра подстицајних средстава за запошљавање 300 радника, односно 10.000 евра по радном месту, само је једна од оних које је председник СНС славодобитно отварао у Нишу, настављајући Динкићев слоган „Ниш заслужује најбоље“.

Талас отпуштања радника у Нишу отпочео је још у мају прошле године, током  ванредног стања, када је више стотина радница коопераната „Олимпиас групе“, некадашњег „Бенетона“ добило информације да ће остати без посла. Исто као и у „Шинвону“, а пре тога тога у врањанском „Геоксу“, сви запослени радили су и током ванредног стања, као и прековремено и викендима у страху да посао не изгубе.

Као што је Српски покрет Двери више пута упозоравао, сва се ова предузећа, а сада и нишки „Шинвон“,  у економској колонији Србији понашају по моделу „Узми профит и бежи“.

Све ове фирме – страни улагачи – у земљи су док трају субвенције и док има профита. Након тога, продају капитал, отпуштају раднике и одлазе из земље. У периоду од 2007. до 2019. године просечан удео страних директних инвестиција износио је 6,51% , док је у 2019. години износио 8,33% БДП. У структури инвестиција и њиховим квалитативним карактеристикама, од 2006. до 2019. године од укупне вредности субвенција, 49,2% субвенција је подржало пројекте ниске и средње ниске технолошке вредности, док је само 2,1% субвенција подржало пројекте високе технологије. Од укупног износа субвенција 93,5% подстицајнх средстава додељено је страним улагачима, а само 6,5% домаћим инвеститорима.

Компанија „Шинвон“ пример је штеточинске политике субвенционисања страних улагача. Судбина више стотина отпуштених радника „Шинвона“ и њихових породица као и до сада неће бити брига ни државе која је заборавила шта је њена социјална функција, али ни  градоначелнице Сотировски, која изјављује да радници „не треба да брину“.

Због тога Економски Проглас Двери „За паметну државу и благостање грађана“ предвиђа  да домаћа привреда и предузетништво морају постати прва брига промењеног система. Двери се залажу за економски патриотизам и привилегован статус домаће привреде.

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Потпредседник Двери