Српски Покрет Двери - Лого
Search

Реакција потпредседника Српског покрета Двери на изјаву градоначелнице Ниша Драгане Сотировски да не разговара са онима испод цензуса

     Једино скандалозније од нецивилизацијског чина сече 13 атласких кедрова са јавне површине на Булевару Немањића је одговор Драгане Сотировски, градоначелнице Ниша, на јавни позив на ТВ дуел о стању животне средине и загађености у Нишу, упућен од стране проф. др Тамаре Миленковић Керковић, потпредседнице Двери и председнице градске организације Двери у Нишу.  У изјави коју је након четворонедељног ћутања дала за дневни лист „Данас“ а поводом сече дрвореда која је изазвала огорчење Нишлија и српске јавности, гђа Сотировски је рекла да не жели да „удостоји“  разговором  представника странке која ни цензус није прешла на претходним изборима.

Због чега је ова изјава скандалозна?

Због тога што је њоме један функционер владајуће партије, по први пут јавно, својом званичном изјавом, дефинисао политику различитог поступања власти  према грађанима који мисле другачије.

Лаж  тзв. прве жене града Ниша о томе да Двери нису прешле цензус на последњим изборима је и најмање зло у одговору на јавни позив на ТВ дуел. Свима, па и гђи Сотировски, позната је чињеница да је Српски покрет Двери претходне изборе бојкотовао и да на антиуставним, незаконитим и здравствено небезбедним  изборима Двери нису учествовале ни на једном нивоу. Као што се зна да на њима није учествовало ни више од половине грађана Ниша. Чак ни то што је борбу за заштиту кедрова, који су  симбол прегаженог јавног интереса грађана Ниша, градоначелница квалификовала  као „политиканство, обману и манипулацију“, а борбу за најплеменитије дрвеће и заштиту нишког ваздуха  прогласила за „квазиидеју“,  не завређује реакцију, јер су Двери  лажи и дисквалификације чуле небројено пута.  И изјаву којом проблематизује репрезентативност и личност своје саговорнице, градоначелница свакако не би дала, да је била свесна да тиме управо на своју репрезентативност и личност скреће пажњу. Свим Нишлијама познато је да на место градоначелника гђа Сотировски није дошла гласовима Нишлија, већ управо партијским налогом.

Оно што, ипак, јесте скандал без преседана у изјави за „Данас“ градоначелнице Ниша јесто то, што је њоме политику сегрегације и званично увела у јавни простор. Тиме је гђа Сотировски и официјелно увела партијски апартхејд у сферу јавне политике странке којој припада. По томе ће је Нишлије памтити. ПАРТИЈСКИ АПАРТХЕЈД КОЈИ ЈЕ НИШКА ГРАДОНАЧЕЛНИЦА И НЕХОТИЦЕ ПРИЗНАЛА И ЈЕСТЕ НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ ОВЕ АНТИДЕМОКРАТСКЕ ВЛАСТИ. Овим је градоначелница Сотировски, без трунке срама али јавно, изјавила да за њу грађани Ниша нису исти, што би и по Уставу и свим законима морали да буду. Грађани Ниша и Србије то осећају на својој кожи већ годинама али нико до сада, па ни сам шеф гђе Сотировски,  није се усудио да то и јавно изрекне.

ДА ЈЕ СВЕСНА ШТА ЈЕ ИЗГОВОРИЛА, ТО СИГУРНО НЕ БИ НИ ОНА.

Градоначелница се очито боји да изађе на јавни телевизијски дуел са потпредседницом Двери. Боји се да изнесе или нема аргументе за одлуку о сечи кедрова,  да разговара пред грађанима Ниша на тему отровног ваздуха и о другим еколошко-здравственим проблемима града који води. У овакав дијалог градоначелница не сме да уђе чак ни на телевизијама које власт субвенционише стотинама милиона динара пара свих Нишлија. Обавештавамо је да ће Двери Ниш организовати јавну расправу и Округли сто са основном темом заштите животне средине, загађености ваздуха и стања јавног здравља Нишлија. Поред представника науке и струке у овој области, позваћемо и градоначелницу Сотировски, као представника јавног интереса свих Нишлија  да узме учешће на Округлом столу и у расправи. Поред тога, Двери Ниш ће од градоначелнице и даље тражити одговоре на бројна друга питања, која је својом осионошћу покушала да избегне. То су и питање Катастра јавних зелених површина, за које је одвојено 3,3 милиона динара и за који је рок била 2017. година, питање поштовања ГУП и обавезе сваког инвеститора да обезбеди 10 до 20% зелене површине, Зеленог менаџера, питање тоталног надзора над грађанима и одлуке о постављању 100 до 120 камера на 70  локација у граду, стање депоније и многа друга питања на која Нишлије чекају одговор.

Градоначелница Сотировски ће те и многе друге одговоре морати да пружи.

 

проф. др Тамара Миленковић Керковић
Потпредседник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: