Српски Покрет Двери - Лого
Search

Пре шест месеци, баш уочи Празника рада, а у јеку пандемије COVID 19 више стотина радника, већином жена, штрајковало је због најављених отказа услед ликвидације и повлачења са српског тржишта већине, до тада бројних коопераната италијанске компаније, „Olimpias Srb“, наследника чувене светске мултинационалне компаније „Benetton“ на српском тржишту.

    Градска организација Двери Ниш упућује питање директорима „Olimpias Srb“, директорима два преостала кооперанта „Olimpias Кnitting Serbia“ и „Tuscan family“, али и г-ђи Сотировски, команданткињи Кризног штаба у Нишу, каква ће бити судбина запослених радница у преостала два кооперанта компаније „Olimpias Srb“, а који се налазе у потпуном власништву италијанске „Olimpias Group“.

Како је могуће да, док директор једног од два кооперанта – компаније „Olimpias Кnitting Serbia“ најављује проширење капацитета и запошљавање још 240 радника, радницe запосленe у фабрици другог кооперанта, већ два месеца не раде нити долазе на посао? Да ли су ова најављена нова запослења само преузимање искусних, већ запослених радница од стране „Olimpias Кnitting Serbia“? Да ли се број радника на овај начин само фиктивно повећава док запослени тихо чекају да им радни однос престане децембра месеца, када истиче обавеза задржавања на послу, по основу пакета економских мера помоћи Владе Србије?

Колико од 9000 евра државних субвенција по сваком запосленом су „Benetton“ и након њега „Olimpias Кnitting Serbia“ исплаћивали својим кооперантима? Колико су радника запошљавали кооперанти и колико су новца за то добили?

Двери Ниш постављају питања о будућој судбини текстилних радница, како управи компаније „Olimpias Srb“, тако и  г-ђи Сотировски, команданткињи нишког Кризног штаба. Она је је недавно и посетила ове фабрике и понудила им сву помоћ и сарадњу из надлежности Града.

Знате ли, г-ђо Сотировски, колико су опљачкани грађани Ниша и Србије до сада уложили у овог субвенционисаног страног инвеститора, управо да би се задржали радници који тренутно примају минималац, а и њега им уплаћује држава?

Подсећамо да је „Olimpias Srb “ путем припајања 2015. године наследио компанију „Benetton“, која одлази из Србије а након што је 2011. године, новцем грађана Ниша и Србије „откупио“ нишку текстилну индустрију, опљачканог некадашњег гиганта  „Нитекс“ за 3 милиона евра што је била половина његове процењене вредности. У овом послу, који је синоним дивљачке неолибералне пљачке у режији Млађана Динкића, са црнохуморним називом „Ниш заслужује најбоље“ „Benetton“ је сву имовину „Нитекса“ – 32 пословна објекта и земљиште површине 82 хиљаде м2 добио у власништво за половину њихове процењене вредности. Поред бројних привилегија, попут субвенција од  9000 евра по радном месту за задржавање 2700 запослених и финансијске подршке од 20 милиона евра пара свих грађана Републике Србије, то није све што је овај италијански пословни џин од Србије добио. „Уговор о улагању у Ниш“ је за „Benetton“ предвиђао не само  бесплатну инфраструктуру, најмање цене воде и канализације,  оснивање слободне царинске зоне и друге бенефиције, већ је предвидео и  десетогодишње ослобођење од пореза на добит, како „Бенетона“, тако и његових добављача-коопераната.

Пореска ослобођења „Olimpias Srb“ и његових коопераната истичу идуће 2021. године, па стога, питамо и директоре италијанског инвеститора, али и г-ђу Сотировски – хоће ли након поклоњених 20 милиона евра, власништва над земљиштем и зградама, уређења археолошког налазишта о трошку Града, а још увек недоступног јавности, након исплаћених 9000 евра по запосленом и након ослобођења од пореза на добит и царина, и ове компаније отпустити запослене до краја године и отићи из Србије?

Српски покрет Двери сматра случај „Benetton“ а сада „Olimpias Srb“ за пример штеточинске политике приватизације и субвенционисања страног улагача. Они по правилу нестају са профитом из земље домаћина, чим се истроши новац грађана Србије који му је Влада великодушно пренела.

ГрО Двери Ниш поручују гђи Сотировски, да је и прихваћена  функција команданткиње Кризног штаба у Нишу обавезује да о будућој судбини нишких радника „Olimpias SRB“ и запосленим у његовим кооперантима поведе рачуна.

Незнање не оправдава.
 

проф. др Тамара Миленковић Керковић
Потпредседник Двери
Председник ГрО Двери Ниш

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: