Српски Покрет Двери - Лого
Search

Уместо националног стадиона уложити у националну економију.

     Поред корупције, селективне правде и претеране јавне потрошње, основни проблем српске привреде је нелојална конкуренција и стављање домаћих привредних субјеката у неповољнији тржишни положај у односу на стране инвеститоре. До тога долази дискриминаторским третманом домаћих у односу на стране компаније. 

Домаћи привредници и предузетници су у изузетно тешком положају. Међу овим предузећима налазе се и она мала предузећа у домаћем власништву која стварају  трећину укупног БДП-а и запошљавају готово 45% свих регистрованих запослених у Србији. Тек ће први дани 2021. године показати сву дубину пропадања домаћих привредника и домаће привреде.

Доспеће обавеза по одложеним порезима и доприносима натераће привреднике и предузетнике да своје трошкове умање смањењем зарада или отпуштањем запослених . Предвиђа се да ће након доспелости пореза и доприноса на наплату 200.000 људи изгубити посао већ у првом месецу наредне године, а то се пре свега односи на запослене у најугроженијим секторима, где је промет пао 40% до 90% у односу на онај у години пре пандемије. Главни задатак Владе Србије у овом тренутку морао би бити како да помогне и спасе домаћег угроженог малог предузетника.

Уместо тога, Влада наставља са нетранспарентном политиком субвенционисања страних привредних субјеката, попут јапанског „Тојо Тајерса“ за који је Комисија за контролу државне помоћи у току пандемије одобрила субвенцију од чак 84.000 евра по раднику. Држава ће овом страном гиганту у производњи аутомобилских гума поклонити 43 милиона долара а да не стекне ни једну акцију ни део власништва у имовини ове стране компаније. Наставља се и државна помоћ „Ер Србији“ (1,5 милијарда евра), „ЕПС-у“ и произвођачима обновљивих извора енергије (1 милијарда евра), немилице се троши на инфраструктурне пројекте за које држава страним извођачима исплаћује милијарде евра народних пара из буџета, и то без икакве конкуренције и транспарентности у многим пословима, и без могућности да послове добију домаће фирме.

Поставља се питање где је ту домаћи економски интерес? Где су домаћи предузетници који исто тако пуне буџет плаћањем пореза? Када ће они макар бити изједначени са страним компанијама, ако не и фаворизовани као што се то залаже Српски покрет Двери?

Посебно у овој тешкој економској кризи, уместо поклањања нових милијарди страним компанијама – власт би морала да са тим новцем подржи домаће привреднике.

Уместо „бацања пара“ пореских обвезника на национални стадион, гондоле, јарболе и новогодишње украсе тај новац грађана Србије требало би уложити у националну економију, опстанак и развој домаће привреде, која ће то онда вратити пуњењем буџета из кога ће моћи да се инвестира у опште добро. 

 

проф. др Тамара Миленковић Керковић
Потпредседник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: