Српски Покрет Двери - Лого
Search

У оквиру представљања новог Прогласа Српског покрета Двери под називом „ПРОМЕНА СИСТЕМА – СИГУРНОСТ ЗА СВЕ“, који Двери представљају широм Србије, исти је представљен у Чачку, у канцеларији градске организације Двери.

           На конференцији за медије овим поводом су говорили: Бошко Обрадовић, председник Српског покрета Двери, др Владимир Димитријевић, председник Политичког савета Двери, Милован Јаковљевић, потпредседник Двери и председник стручног савета Двери за село, пољопривреду и предузетништво и Гордана Маринковић Савовић, члан Председништва Двери и председник стручног савета Двери за образовање и науку. Конференцији за медије је присуствовао и пуковник у пензији Небојша Станковић, председник савета Двери за одбрану и безбедност.

Бошко Обрадовић је рекао да се политичке опције у Србији не деле више на левицу и десницу, оне који су за и оне који су против уласка Србије у ЕУ, националисте и грађанисте, већ да је најважнија подела у Србији данас она на две колоне – они који су за то да све остане исто без обзира на промене на власти и оне који су за промену система, што значи промену изборног система, правну одговорност и лустрацију, зелени патриотизам и ново село, и нови град по мери човека и породице. Истакао је и да је зато Српски покрет Двери покренуо нову опозициону колону и Покрет за промену система и да више није довољна само смена власти, већ мора да се мења комплетан корумпирани политички систем који овде траје пуне три деценије.

Др Владимир Димитријевић је подсетио да је још познати руски филозоф и правник Иван Иљин рекао да свака демократија подразумева одређене услове који морају да буду испуњени да би се демократија остварила. Један од кључних услова је могућност људи да буду правилно обавештени о ономе шта бирају, као и могућност да човек живи од свог рада. Др Димитријевић је додао да живимо у земљи која је формално демократска, али да суштински елементи демократије не постоје, да су медији, осим ретких, потпуно затворени за дијалог и другачије мишљење, а да се друге стране имамо сиромашне људе који у таквом материјалном статусу никако не могу бити слободни и демократско опредељени грађани. Истакао је да је су то главни разлози зашто систем мора да се мења, да зато морамо да обновимо учесничку демократију, али да се, пре свега, у политичко одлучивање морају укључити млади људи.

Милован Јаковљевић је казао да се један од делова новог Прогласа Српског покрета Двери бави и селом и заштитом животне средине, које смо сви ми у наследство добили од својих предака и да нам је дужност да их не само чувамо, већ и усавршимо и унапредимо и такве оставимо у наследство новим генерацијама. Јаковљевић је посебно истакао да су пољопривреда и заштита животне средине потпуно маргинализоване како од ове тако и од свих претходних власти и да управо Двери желе да подигну свест грађана на виши ниво око ових тема. Подсетио је да су Двери, управо се крећући у том правцу, још у фебруару донеле две декларације: једну која се односи на развој села и пољопривреде и другу о заштити животне средине. На крају, додао је и да Двери желе да спрече неконтролисан увоз пољопривредних производа, да направе одрживи развој села, да се младим брачним паровима на селу доделе субвенције, као и да се стимулише продаја домаћих пољопривредних производа.

Гордана Маринковић Савовић је казала да је нови Проглас Двери истакао проблем неукључивања жена у политику и да Двери желе да мотивишу жене да активно учествују у истој и створе атмосферу у којој ће афирмисане жене пронаћи своје место у политици. Истакла је и правну одговорност кроз преиспитивање диплома и доктората запослених у јавном сектору, одузимања и поништавања лажних диплома као и одузимања акредитација и забране рада онима који су их издавали чиме би се послала јасна порука да се образовањем не може трговати и да се не исплати да било ко купује и продаје дипломе. Додала је и да се мора показати да је образовање стицање знања, а не звања и да се тиме и младима шаље порука да се образовање исплати, јер је ово земља за њих и и за сву нашу децу и зато морамо мењати систем. На крају, Маринковић Савовић је позвала младе да се сами укључе у политички живот, а упутила је и позив младима да изнесу своје ставове на дигиталним платформама и друштвеним мрежама и то  не само на теме које су у новом Прогласу Двери већ и на све друге теме.
 
Целу конференцију за медије одржану у Чачку, можете погледати овде: 

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: