Српски Покрет Двери - Лого
Search
PUPS nastavlja sa rastakanjem državne imovine

Skandal sa kašnjenjem isplate penzija zbog angažovanja privatne firme od strane direktora JP PTT „Srbija“ Mire Petrović, potvrdio je tvrdnje Dveri o namernom urušavanju Pošte kao jednog od malobrojnih strateških preduzeća u državnom vlasništvu.

PUPS  je i dalje zaštićen od svih režima kao sveta krava, tobož kao zaštitnik penzionera. Podsećamo čemu služi PUPS? Pre svega za partijsko isisavanje para iz javnih preduzeća i za podelu partijskog plena po ministarstvu bez portfelja, koje, inače, nema nikakvu funkciju. Penzionere od oktobra 2014. režim potkrada smanjenjem penzija od 10% do 25% stečenog prava, a PUPS je svoju zaštitničku ulogu ove osetljive grupe najstarijih građana Srbije prodao za bogate naknade i partijsko potkusurivanje po javnim preduzećima.


Podsećamo da je nagrada PUPS-u za izdaju prevarenih penzionera bila Pošta Srbije, što je bahato potvrđeno kada je umesto lidera PUPS-a koji je prešao u Vladu, na čelo Pošte postavljena njegova saradnica Mira Petrović. Iako vlast neprestano ponavlja mantru da više neće biti stranačkih zapošljavanja i da su konkursi obavezni, javna preduzeća se i dalje koriste kao partijski plen kojim rukovode nestručni, nesposobni i poslušni kadrovi. 


Primer sa angažovanjem privatne firme za isporuku penzija po poštama samo je jedan od primera bahatosti, nestručnosti i partijskih kombinacija za isisavanje para. Kao da Pošta do sada nije uspešno svojim sistemom distribucije isporučivala penzije, nego je bilo potrebno da se angažuje privatna firma.


Podsećamo javnost da je 2015. godinu JP PTT „Srbija“ završila u plusu sa dobiti od 30 miliona evra i podmirenim obavezama prema zaposlenima i državi. I krajem prošle godine uplaćeno je iz profita ovog preduzeća u budžet Republike Srbije.


Koliko je bahata vlast i nesposobnost PUPS-a da rukovodi jednim od najznačajnijih javnih preduzeća vidi se iz pitanja na koje nikad nismo dobili odgovore, pa ih postavljamo ponovo:


Da li je direktora obavestila nadležnog ministra privrede da je u strukturi ukupnih prihoda skoro 20% došlo od rente prostora u vlasništvu Pošte Telekomu Srbije?


Kako je prihod od rente prostora Telekomu oko 26 miliona evra godišnje, jasno se da zaključiti da je svega 4 miliona evra dobiti ostvareno iz tekućeg poslovanja. Nema govora o realnom rastu dobiti. Pošta je u sve većoj dubiozi, jer su stručnosti i osnovne delatnosti zanemarene.


Da lije ministar upoznat da investicijom u opremu poštanskog centra u Zemunu, kojom se hvalio partijski direktor, a sada ministar Krkobabić, kome je u raspodeli plena po koalicionom sporazumu sa SNS-om ostala Pošta, su bačene pare za mašine za sortiranje pisama u vrednosti od 10 miliona evra, a koje obrađuju samo 7% celokupnog poštanskog saobraćaja? Sve ostalo je ugovorna obaveza klijenata pošte.


Kada će se neko ozbiljnije pozabaviti Poštanskom štedionicom, koja je 43% u vlasništvu Pošte, a koja je najveća konkurencija Pošti i oduzima joj veliki prihod od funkcije finansijskih usluga Pošte? Da podsetimo da „Post ekspres“ obradi oko 600.000 pošiljaka godišnje, a privatna firma Dejli Ekspres čak 9.000.000! Da li moguće da uz takvu infrastrukturu i potencijal konkurencija toliko nadmaši Poštu u osnovnim uslugama?


Umesto da razviju i podignu nivo osnovnih usluga poštanskog saobraćaja, PUPS se bavi periferijom: otvaranjem Post šopova i osiguranja u dogovoru sa Dunav osiguranjem i stranačkim zapošljavanjem na najplaćenijim funkcijama, dok poštanske šaltere ne mogu da opsluže preopterećeni radinici, jer je na snazi „zabrana zapošljavanja u javnom sektoru“.


Dok je ove vlasti, državu će besomučno pljačkati, funkcionalna državna preduzeća uništavati, a zaposlene ponižavati i loše plaćati. Vreme je da PUPS i svi njima slični jednom zauvek nestanu iz javnog života i presele se tamo gde im je mesto: na optuženičke klupe za razaranje i pljačkanje države.


 


Informativna služba Srpskog pokreta Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: