Српски Покрет Двери - Лого
Search

Српски покрет Двери већ дуже од месец дана представља свој Проглас под називом „Промена система – сигурност за све“ у оквиру кога важно место заузима заштита животне средине.

      У том смислу, предали смо градоначелнику Београда Зорану Радојичићу захтев за решавање еколошких проблема у Београду, а што се посебно односи на спалионицу  комуналног отпада у Винчи која је тренутно у изградњи што ће представљати праву еколошку бомбу. За то је највећи кривац управо градоначелник Београда који је потписао уговора о Јавно-приватном партнерству са француско-јапанским конзорцијумом који се у Србији води под именом “Бео чиста енергија“. И без ове спалионице на комунални отпад, Београд је био међу најзагађенијим градовима на свету, а оно што је посебно проблематично је то што ће се ова спалионица налазити на само 800 метара од првих кућа у Винчи и на само 10км удаљености од центра Београда.

[ngg src=“galleries“ ids=“309″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Напомињемо и то да Винча важи за воћарски крај и да ће изградњом спалионице и емитовањем отровних гасова из ње цела пољопривредна производња у овом насељу бити уништена због хемијске контаминације земље. Зоран Радојичић је, као лекар, то морао да зна и да спречи изградњу спалионице.

Још једна потенцијална еколошка бомба јесте депоновање опасног отпада у Младеновцу, што би градска власт и градоначелник такође требали да спрече. То најбоље знају грађани општине Раковица где се тај опасни отпад складишти и прерађује и то у кругу фабрике некадашњег гиганта „21. мај“, а сва отпадна вода се испушта у Топчидерску реку што је резултирало помором рибе.

Београд има проблема и са поплавама после сваке кише јер комунални системи не функционишу, не одржавају се како треба и зато што нису повећани капацитети тих комуналних система, а додатни проблем јесте бетонирање Београда тако да сва та вода после кише нема где да отиче, односно има све мање земље која ће да упије ту воду. Ипак, највећи грех ове власти јесте свакако сеча шума ради изградње нових вишеспратница. Градоначелник и његов заменик су обећавали садњу милион нових стабала, а десило се управо супротно – да где год виде дрво они га посеку и одмах бетонирају то место.

Због свега овога, позивамо градоначелника да се посвети решавању ових еколошких проблема, јер је СНС већ осам година на власти и у Београду и у Србији, а наша животна средина је све угроженија од њиховог доласка на власт.
 
Целу конференцију за медије Радмиле Васић можете погледати овде: 


 

Радмила Васић
Председник ГрО Двери Београд

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: