Српски Покрет Двери - Лого
Search

„Дошавши, нађох најкрасније место од давнине, превелики град Београд, који је по случају разрушен и запустео, саздах га и посветих Пресветој Богоматери.“, рекао је деспот Стефан Лазаревић.

     Овим цитатом о Београду  деспота Стефана Лазаревића желим да на симболичан начин кажем да се и ми, мада у потпуно другом историјском тренутку налазимо у граду који је разрушен, запуштен, неуређен, који губи своје историјско, културно и архитектонско језгро, целине, наслеђе.

Граду се променио изглед уређеног града, мења се његов слободарски дух и ово је град који је све само не главни град и српска престоница, изграђен и уређен по мери човека и породице какав ми желимо да буде.

У Београду се више никада не сме дозволити трошење новца из буџета на прескупе фонтане, новогодишње јелке, новогодишњу расвету, вишемилионски суморни бетонски  Трг Републике. Не смемо дозволити Савамалу.

Не сме се дозволити распродаја или поклањање јавне имовине и имовине наших предузећа за изградњу приватних објеката, пројекти какав је „Београд на води“ који је изграђен  против свих правила струке,  где тај „исти“  прескупи пројекат избацује своју непречишћену канализацију у своју реку Саву, из које се Београд снабдева водом за пиће.

Оно што посебно боли све Београђане, то је немогућност да шетањем поред Саве виде реку од сплавова и других објеката који на том месту не би смели да буду. Том изградњом веома је угрожен Савски насип и  Нови Београд. Захвална сам  у своје име и у име покрета Двери људима који те проблеме препознају па су у многим удружењима за заштиту природе, животне средине, ваздуха, воде и њихова реч мора да се чује и у нама ће увек имати пуну подршку.

Невероватна је ствар да град жели да посече шуму у Кошутњаку, опет, зарад интереса приватног инвеститора. Морам да нагласим да тема сече шуме у Кошутњаку није завршена, да није донета никаква градска одлука, напротив Комисија за планове нормално ради као да није било преко 10.000 приговора грађана који се томе противе. И поменућу само још један у низу катастрофалних пројеката који ће бити велики еколошки проблем, а то је изградња спалионице на комунални отпад у Винчи,  што ће додатно  загадити ваздух, воду и околину у Београду.

Ако видимо у каквом граду живимо и са којим ћемо се проблемима суочити морам рећи да је потребна заједничка, искрена и доследна борба до краја, да Београду вратимо лепоту, културу, изглед метрополе, чистоту, а пре свега чист ваздух и здраву и зелену околину. То можемо сви заједно свако на свој начин активним ангажовањем и ово је уједно и позив свима Вама да дођете да  разговарамо, да укажете на проблеме ваше општине или околине, да заједно тражимо решења и тако решавамо проблеме.

Сви проблеми потичу од Града, градске управе где би смо реорганизацијом и смањењем политичких или измишљених радних места ту управу начинили ефикаснијом. Одговор  “ми нисмо надлежни“ мора да оде у историју као и пракса да обичан човек мора да зна више од  запосленог у било којој служби да не би био “преварен“ и натеран да обилази десетине шалтера и да опет нема резултата на крају. Такво понашање службеника било би законски кажњиво.

Начин рада биће промењен у свим инспекцијама и посебно ћемо посветити пажњу реорганизацији Комуналне милиције која је изгубила правац у коме функционише, на њихов рад постоје озбиљне критике, тужбе, пријаве за злоупотребу службеног положаја, за мобинг итд. Тако реорганизована служба Комуналне милиције  као и инспекција, сваки дан би биле на терену, поступале би искључиво по закону, не би постојао термин привилеговани“. Привилеговани и заштићени неће постојати, сви ће бити једнаки пред законом.

Систем наплате „Бус плуса“ мора бити враћен Градском Саобраћајном предузећу  и Секретаријату за саобраћај. Решићемо саобраћајне гужве које имамо због  непланских реконструкција улица, урбанистичког хаоса и дивље градње. То ћемо постићи проширењем постојећих капацитета, изградњом и ширењем саобраћајница у граду и ван њега, развијањем и модернизовањем свих видова саобраћаја.

Урбанистички хаос мора бити заустављен, доследним спровођењем законске регулативе и планске документације. Сва културна, историјска, архитектонска добра морају бити заштићена, чувана и уређена за посетиоце, а не предмет доградње или уништавања.

Највећа новина у нашем плану је увођење функције „зеленог менаџера“ који би био у најужем тиму градоначелника и који би у први план ставио развој зеленог града, очување зелених површина, уз формирање службе „зелене одбране“, отварање „зеленог телефона“ а све у циљу унапређења здраве животне средине.

Оно што је важно рећи то је да Двери имају нови програм и нове људе који ће га спроводити, да су Двери модерне, да је то Покрет младих, који ће заједно са свима вама који желите да мењате овај систем, допуњавати овај програм и уређивати наш Београд  по мери свих нас и наших породица. На крају, позивам грађане да нам у отвореном разговору кажу своја размишљања и очекивања и да заједно градимо један нови Београд, Београд као породични град, зелени град, модерни град, град младих, град културе, спорта, здравог начина живота, град слободе.                                                                      

 

Радмила Васић

Члан Председништва  Двери и председник ГрО Двери за Београд

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: