Српски Покрет Двери - Лого
Search
Radna grupa za KiM: SPC da iznese svoj stav o potpisivanju pravno-obavezujućeg sporazuma

Radna grupa za KiM je, kako je ranije i najavljeno, uputila pismo Patrijarhu srpskom g. Irineju da se u ovom dramatičnom trenutku za pitanje KiM, Srpska pravoslavna crkva u Vaskršnjoj poslanici izjasni o pravno-obavezujućem sporazmu sa lažnom državom Kosovo.

Boško Obradović je pročitao delove pisma u kojem se ističe da međunarodna pozicija Republike Srbije u odbrani  teritorijalnog integriteta i suvereniteta države nije previše snažna, ali da je daleko bolja nego tokom agresije NATO pakta 1999. godine i da su današnje pozicije naših međunarodnih saveznika, pre svega Ruske Federacije i Narodne Republike Kine, znatno bolje i sa većim uticajem na međunarodne tokove, te da je u ovim okolnostima nedopustivo da država Srbija pristaje na pritiske, naročito nakon dešavanja u Kosovskoj Mitrovici od pre neki dan. Upravo zbog toga je potrebno da i institucija u koju građani imaju najviše poverenja, a to je Crkva, iznese svoj stav.


„Jasna i nedvosmislena poruka narodu, državnicima i čitavoj domaćoj i međunarodnoj javnosti najznačanije duhovne institucije u Srba, Srpske pravoslavne crkve, o nedopustivosti prekrajanja granica i potpisivanju pravno obavezujućeg sporazuma o otuđenju celog ili ma kog dela AP Kosovo i Metohija, je istorijsko-zavetna, pastirska, svetosavska i svetolazarevska dužnost majke Crkve“ – preneo je Obradović stav iz pisma koje su potpisali i prof. dr Kosta Čavoški, prof. dr Slobodan Samardžić, Dragan Todorović, Slaviša Ristić, Milan Stamatović i Dragana Trifković.


On je istakao da je pored ovog pisma Srpskoj pravoslavnoj crkvi, upućen i zahtev predsednku Narodne skupštine za održavanje posebne sednice na temu Kosova i Metohije i poslata molba svim poslaničkim grupama da ovaj zahtev podrže jer su i najnoviji događaji u Kosovskoj Mitrovici pokazali da je razgovor u Narodnoj skupštini na ovu temu više nego neophodan i da je bilo kakav dijalog besmislen ako ga nema u Domu Narodne skupštine.



Informativna služba Dveri


Prilog: Pismo Radne grupe za KiM patrijarhu SPC




Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: