Српски Покрет Двери - Лого
Search

Док страни инвеститори од крими картела СНС добијају и до 20.000 евра по радном месту, изграђене хале и бесплатну радну снагу, домаћа привреда се гуши у наметима и добро организованој намери државе и страних фирми да потпуно угуши српску привреду.

     Мало грађана зна да домаћи произвођачи плаћају огромне накнаде за улазак у велике, углавном стране маркете. И поред бројних жалби, држава ово гледа ћутке, а мала и средња предузећа се гасе као једини здрави део привреде.

Ствари су много јасније ако обелоданимо скандалозан пример једног прерађивача воћа и поврћа који има 10 различитих производа, а за улазак у један велики страни маркет му је тражено 5000 евра по производу, само да би дошао до полице. Многи произвођачи пристају на овај рекет и тако улазе у спиралу пропасти. Осим овог намета, од месечне продаје, произвођачима се намећу и разни други намети као што је реклама у брошурама, позиције на рафовима, учешће у отварању нових продавница… Тако наша производња пропада, а на тржиште се пласирају страни производи, углавном далеко неквалитетнији од домаћих. Произвођач који нам се обратио завршио је уговор са тим ланцем тако што је за три године пласирао робе у вредности 150,000 евра и био на губитку јер није могао да постигне темпо нових и нових намета.

     Захтевамо да се хитно укину фантомске и криминалне “накнаде за улиставање” и други намети, као и да се хитно донесу мере заштите и равноправности домаћих производа. Ситуација је алармантна и све више произвођачких малих и средњих фирми се гаси.

Нова невоља је најава отказивања неких великих извозних уговора нашим произвођачима, јер смо управо немаром државе и стратегијом довођења стране прљаве индустрије у свим страним вестима представљени као најзагађенија земља на свету, а нико не жели пољопривредне производе и храну из такве земље.

Ситуација је посебно алармантна у Војводини и због тога ће Двери покренути активности за заштиту домаће здраве произвођачке привреде у сфери малих и средњих предузећа.

 

Радош Пејовић

Председник Покрајинског одбора Двери за Војводину

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: