Српски Покрет Двери - Лого
Search

Јуче је усвојен ребаланс Буџета за 2020. годину, у коме је додатних 5,1 милијарду евра распоређено различитим корисницима као пакет економских мера Владе за помоћ угроженој привреди и грађанима због пандемије КОВИД-19 вируса.

     Двери су већ дале свој суд о пакету економских мера Владе. Међутим, међу корисницима овог додатног буџетског новца неће се наћи ресор културе, за који није опредељен ни евро додатних средстава, док је за ресор информисања додељено додатних 1,5 милијарде динара из ових средстава.

Ово је заиста скандалозна одлука, поводом које Двери имају да поставе следећа питања Влади Србије и Министру финансија Синиши Малом:

Са жаљењем можемо да констатујемо и да судбина малог човека, слободног уметника, који живи од јавног новца намењеног култури овога пута није интересовала владајућу гарнитуру. Игнорисање културе од стране напредњачке елите постало је неподношљиво за многе: за слободне уметнике, за уметнике хонорарно ангажоване на пројектима, за српску културну сцену и верујемо чак и за надлежног ресорног министра.

На све ово треба додати и то да су једина два капитална пројекта предвиђена за 2020. годину, померена за 2021., тако да у овој години неће бити ни то мало капиталних пројеката у култури. Наш се режим хвали да, мимо комерцијалних, високо исплативих капиталних пројеката, није способан да реализује никакве капиталне пројекте који имају непрофитни карактер, а који су од неупоредиво већег јавног значаја. Том приликом само да подсетимо да локација на којој се гради Београд на води, у свакој нормалној земљи која држи до себе, би управо била употребљена као локација за изградњу најважнијих капиталних објеката од јавног интереса попут нове зграде Опере и балета, Филхармоније, музеја, факултета, здања јавних институција, паркова напослетку. Зато, након тешког понижења које је градња Београда на води донела свима нама, обезвређивањем тако драгоцене локације у срцу нашег града и наше земље, сваки наредни потез власти можемо доживети само као ново понижење, зато наше реакције никога не треба да чуде.

Српски покрет Двери позива Владу Србије да превазиђе патолошки политички фанатизам (који јој је удахнуо наш врли председник) и ипак промени своју одлуку и нађе могућност да слободним уметницима уплати по 30000 динара месечно за период од три месеца, онако како је то од ње тражило ресорно министарство.

Такође, позивамо Владу да препозна неопходност хитне финансијске подршке уметничкој продукцији за другу половину текуће године, јер ако у потпуности откаже овогодишње конкурсе, поред још тежих услова живота за слободне уметнике, настаће и сиромашење културних садржаја, те ће национална култура бити деградирана и одсутна из живота друштва онда када је можда најпотребнија свима нама.

 

Савет за културу Српског покрета Двери

Фото: сајт Владе Републике Србије

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: