Српски Покрет Двери - Лого
Search

Српски покрет Двери подржава иницијативу Националног просветног савета да се усвоји „Декларација о неопходности повећања броја часова српског језика и књижевности у основној и средњој школи“, као и препоруку за враћање књижевних дела наших и светских класика у гимназијске програме српског језика и књижевности.


     Значај усвајања ове Декларације је вишеструк. Прво, повећање броја часова српског језика и књижевности допринело би очувању и развоју нашег језика као једне од основних баштина државе Србије. Затим, повећање броја часова српског језика и књижевности значајно ће допринети описмењавању далеко већег броја људи. Значајан, ако не и најзначајнији фактор ове Декларације јесте баштињење духа културне историје Србије кроз многобројна чувена дела великих српских писаца.

Усвајањем ове Декларације, у ђачкој лектири ће се поново наћи „Време смрти“ Добрице Ћосића, драме Душана Ковачевића, Александра Поповића, Љубомира Симовића, поезија Матије Бећковића, народна епска песма „Бој на Мишару“, али и класици књижевника светског гласа, попут Бодлеровог „Албатроса“ или Хемингвејевог романа „Старац и море“.

Министарство просвете је затајило по многим питањима која се тичу основног и средњег образовања, али се искрено надамо да ће овога пута имати слуха за образовање ђака и да ће усвојити „Декларацију о неопходности повећања броја часова српског језика и књижевности у основној и средњој школи“.
 

Савет за образовање и науку Српског покрета Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: