Српски Покрет Двери - Лого
Search

Сведоци смо опште небриге власти за студенте који су будућност наше земље. Студенти већински спадају у издржавани део становништва што значи да сви трошкови студирања падају на леђа родитеља и самих студената, који поред учења морају да раде како би себе издржавали. Овде не мислимо само на трошкове самофинасирајућих студената већ и оних најбољих који су на буџету и имају високе просеке.

       Зашто су стипендије важне за подстицање учења а самим тим и стварање образоване елите? Новчана средства чине студије лакшим и младима дају подстицај за школовањем. Такође дају до знања да држава није заборавила на своју будућност. Јасно је да ова власт неће да улаже у младе зато што је то бирачко тело које се не може завести њиховом пропагандом и онда је неисплативо бавити се улагањем у младе.

Држава сваке године издваја средства за студентске стипендије које су намењене за све нивое студија. Међутим поставља се питање да ли су ове стипендије довољне да покрију све трошкове које имају студенти?

Стипендија на основним студијама за студенте који имају просек 9,00 или преко износи срамотних 8400 динара. Студенти ову стипендију примају 10 месеци. Пре свега постављамо питање шта је са преостала 2 месеца? Зар тада  студенти нису студенти? Други проблем се односи на сам износ. Ова сума није довољна да се изнајми смештај чак ни са цимером, а камоли самостално. Ово је највећи трошак али није и једини. Озбиљан терет представљају и цене уџбеника као и цене пријава испита које варирају од факултета до факултета, ту су и овере семестра и уписи године од којих ни буџетски студенти нису изузети.

Шта ми предлажемо? Дајемо два предлога за решење: Први је да се из буџета издвоји више средстава и да се стипендија за студенте на основним студијама подигне на 12000 динара и да се исплаћује свих 12 месеци уместо досадашњих 10 месеци. Други предлог је да локалне самоуправе доделе додатне стипендије студентима који имају место пребивалишта у њиховим општинама. Овај модел се, примера ради, примењује у Лозници и не видимо зашто тако све општине не би поступале.
Да не буде да само критикујемо, треба похвалити стипендије за надарене студенте која износи 24000 динара месечно и исплаћује се свих 12 месеци. Ова сума новца омогућава судентима лакши и угоднији студентски живот.
 
Такође желимо да предложимо да се уведу једнократне награде од 100.000 динара за све студенте који заврше годину са просеком 10,00. Сматрамо да су то млади људи који ће да представљају најбоље стручњаке из својих области и зато им треба дати подстицај и показати им да се држава поноси њиховим успехом и да рачуна на њихову стручност и умеће у годинама које долазе.

Сведоци смо „одлива мозгова“, односно одласка најозбиљнијих кадрова из ове земље. Често одлазе млади са докторатима или траже докторске студије негде у иностранству. Студенти докторских студија су наши будући професори, научници и доктори. Они ће бити покретачка снага иновација у Србији као и људи који ће формирати нове стучњаке из различитих области. Због тога предлажемо да се свим студентима докторских студија од стране државе гарантује посао у струци.

Омладина Двери позива власт да прихвати наше предлоге уколико жели да промени досадашњу и праксу и коначно почне да се понаша као одговорна власт према нама младима, који смо будућност ове земље!

 

 

Савет омладине Српског покрета Двери

Извор фотографије: najstudent.com

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: