Српски Покрет Двери - Лого
Search

Савет за здравство Српског покрета Двери са пуним разумевањем и пажњом прати све мере које надлежни органи предузимају у циљу превенције и заштите од инфекције корона вирусом. Већина предузетих мера  заслужује нашу подршку. Можда се са неким мерама и каснило, али очигледно је да цео свет тражи баланс између здравља економије и здравља становништва који уобичајено иде на штету овог другог. Али околности су се нагло измениле.

     И даље мислимо да суспензија бројних људских права изазвана ванредним стањем има смисла само ако је у питању далеко виши интерес, у овом случају заштита становништва од масовног обољевања.  Оно што је ипак тешко разумети је то да је на сцени нескривена фасцинација  употребом силе.  Између осталог, коришћењу дугих цеви нема места, нарочито не испред и у околини здравствених објеката.

Свака фасцинација неминовно тражи да се иде корак даље. Овај пут на сајам. И за такве мере постоји  разумевање, али као крајње изнуђено решење. Овакви призори, све са густо збијеним војничким креветима не заслужују да буду пласирани  као ударне вести  на свим медијима и тешко могу имати било какву улогу сем застрашивања становништва. А страх није савезник у оваквим ситуацијама. Тако густ распоред кревета нису могла подржати стручна лица. Иако лакши случајеви инфекције и не захтевају озбиљнију терапију,  остаје  нејасно како здравствено особље може  у таквим условима, а да не говоримо  у случају озбиљније потребе,  прићи пацијенту. О личној хигијени да не говоримо. Нико не очекује хотелске услове, али минимум достојанства мора да се поштује.

Призори са Београдског сајма ће сигурно ће ући у црну антологију наших дана и ту никакви „лејзи бегови“ и билијар више не могу помоћи. Оно што је опасно је инерција којом ће систем и даље ићи, а где ће се то клатно зауставити кад све ово прође.

Савет Двери за здравство

ФОТО: Филип Краинчанић/Нова.рс

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: