Српски Покрет Двери - Лого
Search

Преносимо саопштење Савеза за Србију поводим хапшења Јоване Поповић

Савез за Србију тражи моментално поступање надлежних органа према жалби заступника Јоване Поповић, ауторке анти режимске песме Багра која је у неоснованом притвору на основу Наредбе о организовању и спровођењу мере карантина од 17.03.2020.

Јована Поповић притворена је у Забели, међу лица окривљена и осуђена за извршење најтежих кривичних дела.

Јована Поповић је у Црној Гори боравила од 12. до 14. марта, пре доношења Наредбе Владе која регулише самоизолацију. Надлежни органи нису могли прописати мере самоизолације ретроактивно и пре него су оне установљене наредбом министра здравља.

Јована Поповић 10 сати држана је у полицијском возилу и у просторијама Кикиндског МУП а Записник и Решење санитарног инспектора, приложени против ње, не садрже датум доношења већ само одштампан датум хапшења 24.03.2020. године а не датум преласка границе 14.03.2020. године. Записник и Решење су у потпуности БЛАНКО, без законом прописане садржине, те без печата и потписа овлашћеног лица које је акт донело.

Данас истиче две недеље од повратка Јоване Поповић у Србију и њено неосновано држање у притвору, уз наведене недостатке, није кршење само њених грађанских и процесних права већ и потенцијално угрожавање њеног здравља.

Влада Републике Србије наредбе је дужна да доноси а органи спроводе у циљу спречавања ширења заразе а не у циљу спречавања ширења слободне и критичке мисли.

 

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: