Последњих месеци  у центар, за сада домаће, јавности доспео је пројекат „Јадар“, који се односи на експлоатацију руде, заправо минерала Јадарит, из ког се, према тврдњама стручњака, добија литијум, преко потребан у производњи модерних акумулаторских батерија.

Нову министарку Зорану Михајловић, која је на место министра рударства и енергетике изабрана по одлуци мандатарке  Ане Брнабић пре мање од месец дана, дочекало је велико незадовољство мештана Лознице, Крупња, као и Шапца и Ваљева, а потенцијални еколошки проблем је забринуо и грађане Београда.

Како сазнајемо, према писању медија, након разговора са представницом  компаније „Рио Тинто“, генералном директорком, Марни Финлајсон, нова министарка је спремна да укључи и локалну заједницу што је за сваку похвалу. Међутим, оно што забрињава све нас је питање ко ће заиста представљати  мештане и да ли ће се тај дијалог наставити преко локалне самоуправе. Да подсетимо, пре тачно месец дана, у лозничкој градској  скупштини изгласан је предлог промене трасе пута Ваљево-Лозница, која не чини ништа друго до штету власницима парцела преко којих иде траса овог пута и који је намењен искључиво потребама компаније „Рио Тинто“.

Податак из текста објављеног у дневној штампи 19. новембра, након овог састанка, додатно је наљутио мештане,  јер се министарка сложила са генералном директорком да ће пројекат „Јадар“ допринети развоју “зелене економије”, што би у свету био први такав случај узимајући у обзир да се ради о рударству и према тврдњама научника, јако прљавој технологији уз употребу великих количина јаких хемијских једињења.

Само присуство амбасадора Аустралије, САД, као и Велике Британије, код мештана је изазвало нелагоду, јер се нова министарка до сада није одазвала нити њиховим, нити позивима стручне јавности, али, како се закључује, пројекат наставља са улажењем у нову фазу.

Сутра, 20. новембра, Министарство рударства и енергетике, као и компанија „Рио Тинто“, имаће прилику да поправе свој статус и покажу вољу за дијалогом, јер је за 13 часова заказан округли сто у Медија центру на ову тему у организацији удружења “Заштитимо Јадар и Рађевину”, као и “Коалиције за одрживо рударство”, на који су представници обе поменуте институције уредно позвани.

Славиша Милетић
Потпредседник ИО Двери