Српски Покрет Двери - Лого
Search

Државна ревизорска институција објавила је Извештај о ревизији финансијских извештаја за 2018. годину државних фирми за производњу оружја „Крушик“ ад из Ваљева  и „ППТ-Наменска“ ад из Трстеника. Извештај о ревизији финансијских извештаја „ППТ-Наменска“ објављен је 31.12.2019. године, док је за Извештај о ревизији за „Крушик“ објављен 31.1.2020. године. Оба ова Извештаја ДРИ потврђују злоупотребе које су компанија „ГИМ“, као и мрежа фирми у власништву или под контролом Слободана Тешића, највећег трговца оружјем на Балкану,  вршиле као комисионари приликом продаје оружја набављеног по повлашћеној цени од државних фабрика, док овим компанијама нису исплаћивале разлику у цени за производе које су у своје име, а за рачун ових државних предузећа, продавале.

     Правни саветник компаније „ГИМ“ у време извршења ових комисионих послова био је Бранко Стефановић, отац Небојше Стефановића, а власник „ГИМ“-а је Слободан Тешић, који се налазио на „црној листи“ УН дуже од десет година због кршења санкција против извоза оружја у Либерију, као и због мита и финансијске помоћи коју је давао потенцијалним партнерима. Такође, он и његових девет сарадника налазе се и на попису лица и компанија Канцеларије за контролу стране имовине (ОFAC) америчког Министарства финансија због кршења људских права  и због корупције. Тешић, поред „ГИМ“-а, има и мрежу фирми у Србији, као и оф шор компаније које вешто користи у овим пословима. Компанија „Partizan  Tech doo“, чији је власник његов рођак Небојша Шаренац, такође се у Извештају ДРИ наводи као комисионар који разлику у цени није исплаћивао у току 2018. године свом комитенту „ППТ-Наменска“. Према Закону о облигационим односима, комисионар у своје име, а за рачун комитента (овде фабрика оружја „Крушик“ и „ППТ-Наменска“  које су у већинском државном власништву), продаје робу комитента и ради за провизију, а разлику у цени је дужан да исплати комитенту.

Оно због чега је узбуњивач Александар Обрадовић ухапшен, притворен и држан у кућном притвору сада је и обелодањено.  Оно што се сада зна је и да је исти „modus operandi“ коришћен и у трстеничкој „Наменској“.

Питам министра Стефановића:

                                                              

проф. др Тамара Миленковић Керковић, потпредседник Српског покрета Двери

 

[ngg src=“galleries“ ids=“105″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: