На конференцији за новинаре у Чачку, где је представљен Економски програм Двери, говорили су председник Двери Бошко Обрадовић и потпредседник Двери и председник Савета Двери за економију, привреду и финансије Тамара Миленковић Керковић.

Том приликом, они су изјавили следеће:

Бошко Обрадовић: Економски програм Двери је веома једноставан: радићемо све супротно од онога што су радили Динкић и Вучић. Они су уништавали државне банке, ми ћемо их стварати. Они су отварали наше тржиште за увознички лоби – ми ћемо подржавати замену увоза домаћом производњом, штитити и фаворизовати домаћу робу и извоз. Они субвенционишу стране мултинационалне компаније – ми ћемо та иста средства преусмерити на домаћег привредника. Они су упропастили домаћег пољопривредника – ми ћемо га подићи кроз гарантовану цену откупа пољопривредних производа и робне ваучере за сиромашне категорије становништва. Они пљачкају фриленсере – ми ћемо им омогућити порески рај да сви овде остану а да се и многи други, посебно стручњаци за савремене информационе технологије, врате у Србију. Они су дозволили да банке пљачкају клијенте – ми ћемо их заштитити. Они су увели јавне извршитеље који људе избацују из породичног дома због дугова – ми ћемо донети закон о заштити презадужених породица који ће то онемогућити. Они су осмисли порезе који су оптерећење за грађане и привреду, а ми ћемо их растеретити а додатно опорезовати богаташе. Они су у државну управу и локалну самоуправу запослили партијске војнике са лажним дипломама, а ми ћемо преиспитати њихове дипломе и отпустити све оне који су их купили. Они су дозволи распродају стратешких природних и привредних ресурса, а ми ћемо забранити продају избора чисте пијаће воде, пољопривредног земљишта, телекомуникација и енергетике. Они су увели монополе у јавним набавкама и намештање тендера за рођачке фирме – ми ћемо разбити монолопе и увести слободну конкуренцију на тржишту, а посебно у пословање са државом. Дакле, у економској политици не можемо погрешити и веома је једноставно објаснити како смо је замислили: радити све супротно од бивше и садашње власти коју оличава двојац Динкић – Вучић.

Бошко Обрадовић, председник Српског покрета Двери

Проф. др Тамара Миленковић Керковић: 1 – ЗАШТО ДОСАДАШЊА ЕКОНОМСКА ПОЛИТИКА НИЈЕ БИЛА ПАМЕТНА? Због последица које је створила за грађане и државу. Србија је сиромашна, презадужена земља са огромним индексом корупције. У Европи је једна од најсиромашнијих, реални БДП по глави становника је 5450 евра у односу на 28.000 евра, што је просек у Европи. Најсиромашнији смо и у региону, иза нас су само Албанија и БиХ. Задуженост државе  је ушла у метастазу фискалне одрживости са уделом дуга од 60% у бруто друштвеном производу, а сваки грађанин задужен је, само за време ове власти, за још 2500 евра. И задужујемо се и даље. Социјалне разлике су највеће у Европи.

Тамара Миленковић Керковић, потпредседник Српског покрета Двери

2 – ДО ЧЕГА ЈЕ ПОЛИТИКА  ДОВЕЛА? А) ДО ГУБИТКА ЕКОНОМСКЕ СУВЕРЕНОСТИ И ДО КОЛОНИЈАЛНОГ СТАТУСА; Б) ГРАЂАНИ СУ НЕЗАШТИЋЕНИ, и као потрошачи и као финансијери државе – затворено је тржиште у приватној сфери, затворено је тржиште у јавној сфери, огромна је пљачка кроз приватизацију, неконтролисану државну помоћ и партијске монополе у јавним финансијама; В) НЕПОСТОЈАЊЕ АКТИВНЕ ДРЖАВЕ – схватање да је задатак државе само да регулише  и све препушта тржишту; Г) НЕСПОСОБНА ПОЛИТИЧКА ЕЛИТА чији је једини циљ увећање сопственог богатства.

Због тога смо осмислили програм који овај економски, социјални и људски суноврат треба да спречи. Назвали смо га „ЗА ПАМЕТАН ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ и он има 10 основних циљева у монетарној, пореској (фискалној) и у политици привредног развоја. Осмислили смо и више десетина мера за сваки од циљева. Уз један нужни предуслов –  ИСКОРЕЊИВАЊЕ КОРУПЦИЈЕ И ОРГАНИЗОВАНЕ ПЉАЧКЕ ЈАВНИХ СРЕДСТАВА.

3 – ШТА ЈЕ ПАМЕТНИ ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ? То је развој која промовише знање, људски капитал, иновације, а њега спроводи активна и паметна држава.

4 – ШТА ЈЕ АКТИВНА ДРЖАВА? Активна држава није непријатељ својих грађана. То је држава потпуно супротна АНТИ-ДРЖАВИ  коју имамо данас. Активна држава није само регулаторна – она не препушта све тржишту након што је амбијент регулисала тако да одговара страним интересима и великим играчима. То је држава која је је развојна и регулаторна истовремено. Она усмерава привредне токове, изграђује индустрију, користи увоз и трошење да би део тога повратила у земљу, има активну улогу у индустријској политици и привредном развоју. То је фаза коју су прошле све развијене привреде, а коју је српска, као и већина транзиционих економија прескочила и из планске привреде ускочила директно у предаторски капитализам и нео-колонијализам.

5 – КОЈИ СУ 10 ЦИЉЕВА АКТИВНЕ ДРЖАВЕ И КАКО ЋЕ ИХ ОСТВАРИТИ? То су циљеви у области  монетарне, фискалне и политике привредног развоја.  1) ПОВРАТАК МОНЕТАРНЕ СУВЕРЕНОСТИ: држава мора да преузме „економски крвоток“ привреде у своје руке – повратак контроле Народне банке Србије над кредитном политиком и финансирање развоја, обнова развојних, извозних и пољопривредних банака, повећавање штедњу у динарима, заштита и враћање новца банкарским  клијентима; 2) ПРАВЕДНИ ПОРЕЗИпорези морају стимулисати пожељна понашања – а) јача привреда и средња класа, б) укидање пореза на минималне зараде и смањење доприноса на све зараде, в) прогресивно опорезивање луксузних производа и богатства, г) спречавање избегавања плаћања пореза од стране мултинационалних компанија; ПОЛИТИКА ПРИВРЕДНОГ РАЗВОЈА – за благостање грађана: 3) АКТИВНА ДРЖАВА; 4) ЕКОНОМСКИ ПАТРИОТИЗАМ, 5) ЗАШТИТА ДОМАЋЕГ ТРЖИШТА, 6) ЗАШТИТА КОНКУРЕНЦИЈЕ, 7) ОБНОВА ДОМАЋЕ ИНДУСТРИЈЕ, РАЗВОЈ ТУРИЗМА И ЕНЕРГЕТИКЕ, 8) ПРОМОЦИЈА ИЗВОЗА, 9) РЕГИОНАЛНИ РАЗВОЈ И ЗАБРАНА ПРИВАТИЗАЦИЈЕ ПРИРОДНИХ МОНОПОЛА, 10) ОБРАЗОВАЊЕ, ЉУДИ, ИСТРАЖИВАЊА, ИНОВАЦИЈЕ.

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: