Српски Покрет Двери - Лого
Search

У „Сити смарт клуб“-у у Нишу одржана је конференција за медије у оквиру представљања Прогласа Српског покрета Двери „Промена система – сигурност за све“. На конференцији су говорили: Бошко Обрадовић – председник Двери, Маја Митић – члан Председништва Двери и председник Савета за уставна питања, правду и законодавство, др Андреј Митић, члан Главног одбора Двери и проф. др Тамара Миленковић Керковић – потпредседник Двери и председник Савета за економију, привреду и финансије.

Бошко Обрадовић је рекао да један од најважнијих разлога за одлазак младих и високообразованих из Србије није немаштина и низак животни стандард, већ одсуство уређене државе и институција које раде свој посао независно од онога ко је на власти и да нас убија неправда, негативна селекција и корупција. Истакао је да су неправда, негативна селекција и корупција обележје овог система од најнижих до највиших нивоа власти, а да све почиње од лажних и недемократских избора и катастрофалног изборног система. Зато, како је додао, да би се исправила ова неправда, негативна селекција и корупција морамо мењати изборни систем у мешовити и омогућити минимум отворене изборне листе и гласање за кандидате по имену и презимену у њиховим изборним јединицама. На крају, Бошко Обрадовић је навео да је још један огроман проблем у Србији политичка неодговорност, односно то да политичари са власти за ових 30 година никада нису одговарали за све оно лоше што су урадили на штету народа и државе и да за то постоји само једно решење, а то је увођење правне и политичке одговорности и строга лустрација као забрана обављања јавне функције у дужем временском периоду.

Маја Митић je најпре говорила о Закону о лустрацији као ефикасном филтеру који се заснива на принципу да се на основу закона формира одређени државни орган који ће да провери да  ли су државни функционери који су вршили најважније функције кршили људска права, злоупотребљавали функцију и огрешили се о Устав и закон. Истакла је да су државе које су успеле да спроведу лустрацију, успеле и да реформишу систем, успеле да одвоје државу од партије на власти и да су оне данас економски најразвијеније демократске државе, да су тамо плате највеће, а незапосленост најмања. Додала је и да морамо да одстранимо из система људе са високих функција који су палили куће новинарима и синдикалцима, пребијали људе на демонстрацијама, људе који уклањају 2 минута снимка са наплатне рампе и све друге који се баве корупцијом и криминалним активностима, а да би се све ово о чему говори спровело, неопходне су јаке институције ослобођене политичког утицаја и успостављање система независног правосуђа, независног тужилаштва и реформисаних институције које би омогућиле да се ефикасно спроводе законе.

Др Андреј Митић је рекао да део Прогласа Двери под називом „Зелени патриотизам“ представља један програмски искорак, али и да природно произлази из идеолошке поставке Двери према вредностима у друштву, јер су Двери покрет за очување истинитог, добро и лепог у Србији и од тога нећемо одустати. Истакао је да смо сви свесни опасности од глобалне пандемије и угрожавања здравља, али и од неодговорног технолошког прогреса. Др Митић је додао и да постоји активна небрига о животној средини у којој живимо, о нашим заштићеним добрима, о водама, чистом ваздуху, планинама… Зато су Двери, како је навео, изашле у јавност са низом тачака за побољшање стања животне средине и које желе да примене у пракси, а не само да се декларативно за њих залажу и, са тим у вези, Двери су у Нишу већ покренуле Зелену одбрану, као волонтерски покрет за мапирање еколошких проблема у граду. Истакао је и да ће од данас јавности бити доступан и Зелени телефон Двери и то за све предлоге, коментаре и притужбе грађана у вези са очувањем животне средине, а да ће инсистирати и на увођењу Зеленог менаџера као једне од функција у градској управи чији ће задатак бити да брине о еколошким проблемима града.

Проф. др Тамара Миленковић Керковић је навела да Двери град не виде само као материјално, као улице, зграде, паркове, већ пре свега као духовни простор и да је Ниш, али и сваки други град у Србији данас измештен из своје просторне, временске и духовне димензије. Истакла је да је простор у коме данас Ниш живи простор који због претеране и комерцијалне градње губи свој идентитет града, са вишеспратницама у самом градском језгру, са девастираним зеленим површинама, без дрвореда и хлада у главним градским улицама, железничком пругом у центру града, уских тротоара и разваљених коловоза, без места на коме би млади на квалитетан и креативан начин проводили своје време, најквалитетнија пијаћа вода тече кроз азбестне цеви, а поплаве су редовна појава. Додала је и да су нерешена комунална питања удружена са корупцијом јавне управе и сиромаштвом грађана од приватне сфере грађана Ниша створила запуштен и безнадан простор. Зато, како је проф. Миленковић Керковић на крају закључила, Двери желе да представе Нови град, а то је демократски Град – у коме грађани имају апсолутно право на управљање својим градом; зелени Град –  у коме грађани имају право на здраву и зелену животну урбану средину; Град урбане мобилности – за преуређење коловоза и тротоара за безбедан бициклистички саобраћај и пешачење; нови град као Град духовности и културе и Нови Град као Град породице.

Целу конференцију за медије одржану у Нишу, можете погледати овде:

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: