Српски Покрет Двери - Лого
Search
Šta kaže SNS Apel 1.000 za novog „Pink“ direktora ustanove kulture grada?

Krug beogradskih umetnika zapanjeno je primio vest da će „hitmejker“ Damir Handanović, u narednom periodu organizovati festivale elitne kulture u gradu Beogradu poput FEST-a, BEMUS-a, BITEF-a, BELEF-a, SOFEST-a i drugih manifestacija!

Grad Beograd imenovao je na funkciju  direktora CEBEF-a Damira Handanovića, uspešnog estradnog „hitmejkera“.  Dveri, zastupajući politiku istinskih vrednosti na srpskoj kulturnoj i umetničkoj sceni, oštro se protivi ovakvom nečuvenom kadriranju. 


Handanović nema biografiju koja bi ga kvalifikovala za ovakvo rukovodeće mesto u kulturi. Među potpisnicima podrške Aleksandru Vučiću na gradskim izborima 1000 intelektualaca i javnih radnika (a među njima i značajnih umetnika i radnika u kulturi) ima dovoljno kompetentnih i stručnih ljudi, čije biografije podržavaju rukovodeću poziciju u CEBEFu. Kako je moguće da ni jedna od tih ličnosti nije postavljena na mesto direktora?


Srpski pokret Dveri poziva sve umetnike koji su na spisku „1000 intelektualaca“ podržali Aleksandra Vučića na beogradskim izborima, da dignu glas protiv ovog skandaloznog kadriranja, ili da zauvek zaćute. Sada je pravi trenutak da taj svoj potpis javno i povuku, ili da se u organima svoje stranke izbore za dostojnije kadriranje na srpskoj umetničkoj sceni.


Da li je ovako skandalozna vest za beogradske i srpske kulturne poslenike pucanj SNS-a sebi u nogu i definitivno odricanje od interesovanja za mišljenje umetničke i kulturne elite, ili se radi o još jednom u nizu bahatih pokazivanja nadmoći Pinkovske subkulture u postkulturnoj, estradizovanoj Srbiji?


Ipak , sigurni smo da je samo reč o postavljenju čoveka od „poverenja“ na mesto gde godišnje protiče veliki budžetski novac. CEBEF je institucija koja pored festivala visoke kulture, organizuje i manifestacije u gradu koje imaju izrazito popularan karakter poput novogodišnjih koncerata, Bir-festa i drugih, a u koje se slivaju značajna sredstva. Toliko značajna da uveliko premašuju novac koji se izdvaja za visoku kulturu. Ta tužna činjenica (setimo se afere sa jelkom i novogodišnjom rasvetom), možda objašnjava razloge za postavljenje estradnog hitmejkera na ovu poziciju. Izgleda da SNS-ovskoj vlasti festivali visoke kulture nisu ni bitni, i izgleda da je kulturna Srbija sada i pod faktičkom okupacijom estrade i promotera komercijalnog kiča.


Srpski pokret Dveri izražava duboku sumnju da je „podrška“ koju su pojedine javne ličnosti (akademici, umetnici, profesori Univerziteta) pružile Vučiću sasvim autentična, i da nije iznuđena ili data za kratkoročne ustupke. Izgleda da među potpisnicima podrške SNS nema aktivne saradnike, jer bi oni u protivnom bili najizgledniji kandidati za poziciju direktora CEBEF-a. Umetnici čija imena možemo naći na spisku su ili ucenjeni da pruže podršku zbog zadržavanja neke svoje pozicije, ili su za podršku dobili kratkoročna ili dugoročna stabilna budžetska finansiranja ustanova ili festivala koje vode. Malobrojni od njih, dobili su ogromne beneficije i odrešene ruke u upravljanju neprimereno velikim budžetima u ustanovama kulture, ili pak monopolsku poziciju na umetničkoj sceni. A mnogi nisu dobili ništa. Ipak, niko od njih nije postavljen za direktora CEBEFa.



Savet za kulturu Srpskog pokreta Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: