Српски Покрет Двери - Лого
Search
Radoš Pejović: Plate za porodilje moraju biti pristojne, a ne ponižavajuće

Država je još jednom pokazala da nije najozbiljnije shvatila borbu za natalitet. Najnoviji pokazatelj za to je, da novi Zakon o finansijskoj podršci porodici, trudnicama koje nemaju vezan radni odnos od 18 meseci pre odlaska na bolovanje, porodiljsku mesečnu naknadu obračunava tako da će neke buduće majke imati platu čak manju i od 1000 dinara.

Ovako nešto ne bi smelo da se dešava, ako zaista želimo da pomognemo razvoju roditeljstva i budućim majkama stvorimo uslove u kojima će se osećati sigurno i srećno.


Ponovo se javlja nepoverenje u institucije, a najava protesta trudnica, zbog takvog obračunavanja plata, koja je i više nego ponižavajuća, je zaista nešto što bi stvorilo ozbiljne posledice i za porodice i za čitavo društvo.


Dveri smatraju da država koja se ozbiljno bori sa demografsom zimom, trudnice i porodilje mora da stavi u privilegovan status, koji može da ima svoj tonalitet u odnosu na broj meseci vezanog radnog odnosa, ali mora da bude dovoljan da bi se porodilje osećale sigurno, što naknade od dve ili tri hiljade dinara mesečno svakako nisu.


Savet Vlade za populacionu politiku razmatrao je pre par dana mogućnost da se uvede donja granica za ispaltu porodiljama, kako ne bi došlo da nečija nadoknada bude manja od hiljadu dinara, ali samo razmatranje nije dovoljno da bi trudnice poverovale da će njihova budućnost biti sigurnija.


Novo zakonsko rešenje se hitno mora doneti i odrediti normalna i pristojna donja granica isplate, a Savet za porodicu Dveri će u narednim danima svakako nastaviti razgovore i sa trudnicama i sa kabinetom ministarke za populacionu politiku, kako bi se našlo što bolje i efikasnije rešenje za buduće majke.


 

Savet za porodicu Dveri

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: