Српски Покрет Двери - Лого
Search
Roditelji traže decu, a ne pare

Savet za porodicu i socijalna pitanja Srpskog pokreta Dveri je analizom Zakona o nestalim bebama koji je na predlog Vlade predat Narodnoj skupštini, došao do zaključka da se zakon ne bavi suštinskim pitanjima, a to su vraćanje dece roditeljima i hapšenje počinilaca.

Iako je država predloženim Zakonom o nestalim bebama počela da pokazuje interesovanje za rešavanje ovog pitanja, ponovo je, kao i sa merama za podsticaj nataliteta, pokazala nedovoljnu ozbiljnost za sistemsko rešavanje ovog problema.


Zakon se isključivo bavi identifikacijom nestanka deteta po žalbi i potom isplatom roditelja, što ovaj zakon čini lošim za roditelje čija su deca ukradena, jer oni žele bar da im se vrate deca, ako već u ovom trenutku ne postoji politička volja da se počinioci uhapse.


U razgovoru sa s pravom ogorčenim roditeljima, među kojima neki i preko 20 godina traže svoju decu, saznali smo da je pokrenuta istraga od strane MUP-a Srbije, ali da ona iz nepoznatih razloga stoji.

Zato pitamo: šta je sa istragom koja je na zahtev roditelja pokrenuta od strane MUP-a i zašto se dalje čeka i odugovlači, kada su brojni dokazi tu, a savremene metode za utvrđivanje srodstva korišćenjem DNK uzorka dostupne?


Ne smemo zaboraviti i da se Republika Srbija dodatno blati u javnosti zbog ovog problema, tako što joj je nametnuto da se ona bavi rešavanjem ovog pitanja na nivou stare Jugoslavije, kao da je Srbija kriva za sve krađe beba u svim bivšim republikama. Ovaj zakon bi morao Srbiju pravno da ogradi i zaštiti od krivice i mogućnosti naplate odštete iz budžeta Republike Srbije od strane bivših republika, za koje ona nije bila u nadležnosti. Srbija je odgovorna i kriva samo za svoje građane unutar svojih granica.


Ovo ukazuje da predloženi zakon u ovoj formi nije na korist ni roditelja, a ni države.


Dveri, u cilju vraćanja dece roditeljima, predlažu da se zakon prilagodi zahtevima roditelja, koji traže da se kroz isti zakon naloži preko javnog tužioca DNK analiza, i da im se potom vrate deca, i tek na kraju isplati odšteta. A država mora da stvori političku volju za sistemskim rešenjem u kojem će počinioci biti uhapšeni i osuđeni, jer ako ne budu kažnjeni to će značiti da je ovaj monstruozni kriminal legalizovan i da može da se nastavi.



Savet za porodicu i socijalna pitanja

Srpskog pokreta Dveri


 


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: