Српски Покрет Двери - Лого
Search

Данас обележавамо Материце. Најлепши хришћански празник посвећен мајкама и женама. Прославља се две недеље пре Божића, недељу дана након Детињаца и недељу дана пре Очева.

Оно што је заједничко за сва три празника јесте да их симболише један леп обичај, а то је везивање мајки и очева од стране деце. Док за Детињце родитељи везују децу унапред припремљеном марамом. Везани се развезују симболичним поклонима које дарују. Посебно треба нагласити да овај обичај не представља само забаву и игру која највише увесељава децу, већ нас наша мајка Црква на симболичан начин учи о нераскидивој повезаности родитеља и деце. Сведочећи тако да су љубав, даривање и породица највеће хришћанске вредности. Док је улога жене најважнија у очувању породице.

Међутим, празник посвећен мајкама и женама Материце, треба да нас подсети да јој сви заједно морамо помоћи и олакшати у том њеном узвишеном задатку, а то је брига о породици. Да би жена – мајка, могла да одговори свим изазовима које савремено доба ставља пред њу, она најпре мора бити здрава. Зато је брига о здрављу жена на првом месту, и од посебне важности.

Да би могла мајка безбрижно да подиже своју децу и гледа их како стасавају у будуће лекаре, професоре, политичаре или домаћине на својим имањима, требало би законом омогућити да мајчинство буде признато као занимање. Српски покрет Двери, као и Женска снага Двери ће наставити да се бори и залаже за више мајчинских привилегија, јер то је оно што је данашњој жени неопходно, и што јој ми као друштво дугујемо. Само системском бригом о женама и мајкама нећемо дочекати да нам куће остану празне.

Драге наше мајке, срећан вам празник!

Драгана Милићевић, председник Женске снаге Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: