Novosti

Vlada Srbije ukida Univerzitet u Prištini

Vlada Srbije ukida Univerzitet u Prištini

Poslednja izjava Marka Đurića o ukidanju Prištinskog Univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, dodatno je izazvala uznemirenost, ogorčenje i očaj, kako među studentima i zaposlenim na fakultetima, tako i među samim građanima srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji.

Profesori i ostalo službeno osoblje fakulteta su odmah zatražili smenu direktora kancelarije za KiM, no do toga sigurno neće doći iz prostog razloga što to nije mišljenje Marka Đurića, već zvanični stav Vlade u ostavci i vladajućeg SNS-a, koji ne prestaje da ispunjava želje svojih zapadnih mentora. Gospodo profesori, studenti i svi Vi koji radite na fakultetima, ako hoćete da smenite Marka Đurića, moraćete da smenite pre svega, ovu nesposobnu SNS vlast, a predstojeći izbori su odlična prilika za to. Ukidanje fakulteta je očigledno predizborni program SNS-a. Sa nestankom jedne od poslednjih institucija države Srbije na ovim prostorima, neminovno je, pored iseljavanja 10 000 studenata i kompletno iseljavanje Srba, kako sa severa KiM, tako i sa čitavog prostora KiM. Žalosno je da se ovim činjenicama, sa nivoa države, niko ne bavi, pa stoga pozivamo sve studente, profesore i zaposlene, da smognu snage i otvoreno se svojim neslaganjem i protestom suprotstave ovoj odluci i delu Vlade Republike Srbije. Postavlja se logično pitanje, koje treba uputiti i Predsedniku Republike Srbije, Tomislavu Nikoliću, šta se desilo sa njegovim predizbornim obećanjima da će sve srpske institucije vratiti na KiM, čim dođe na vlast? Gospodine Nikoliću, da li vidite šta Vam je snašlo sopstveni narod ili ste i Vi kao i Vlada, predsednik i zastupnik nečijih drugih interesa, a ne sopstvenog naroda? Pozivamo i sve građane Kosova i Metohije pa i uže Srbije da svoje neslaganje i nezadovoljstvo sa stavovima zvaničnog Beograda, iskažu svakodnevnim javnim protestima, i time pokažu spremnost u odbrani kako svojih fakulteta tako i čitavog Kosova i Metohije. U suprotnom, vrlo brzo imaćemo još jedan egzodus srpskog življa sa ovih prostora, zahvaljujući svojoj indolentnosti i neodgovornosti prema sopstvenoj i sudbini svojih pokolenja.   Informativna služba Srpskog pokreta Dveri
Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.