Novosti

Vučićeva vlada nastavlja sa kolonijalnim ekonomskim sistemom

Vučićeva vlada nastavlja sa kolonijalnim ekonomskim sistemom

Mnogi detalji u Vučićevom ekspozeu ukazuju da vlada i dalje u visokoj meri namerava da sprovodi kolonijalni neoliberalni ekonomski model, a pre svega se misli na nastavak aranžmana sa  MMF-om i  saradnju sa Svetskom bankom, koje su pokazale da nisu zainteresovane za razvoj država već za njihovu kontrolu. U prilog tome ide i Predlog Zakona o izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, koji je ušao u Skupštinsku proceduru.

Ove institucije i dalje diktiraju mnoge  detalje ekonomske politike u vezi mera štednje – bolje reći mera odricanja, oslanjanja na direktne strane investicije, restrukturiranje javnih preduzeća radi lakše privatizacije određenih delova, privatizacije preostalih preduzeća, osiguravajućih kuća, banaka u državnom vlasništvu i slično što smo sve mogli da pročitamo u ekspozeu. Ono što je potrebno, a u ekspozeu ga nije bilo, je aktivna uloga NBS u finansiranju javnih investicija i razvoja privrede, što je posledica saradnje sa MMF-om od strane  ranijih vlada u kojima su učestvovali SNS i SPS. Da podsetimo da je u jesen 2012. na kratko ukinuta, pa ponovo vraćena nezavisnost rada NBS od vlade koju u stvari treba čitati kao zavisnost od MMF-a i Svetske banke.  

Elementi razvojnog modela ekonomije u ekspozeu

Treba reći da u ekspozeu ima i određenih elemenata razvojnog modela ekonomije i delimičnog otklona od neoliberalnog -kolonijalnog modela koji bi, ukoliko bi se sproveli,  mogli voditi povećanju prihodne strane budžeta. To pozdravljamo jer je u skladu sa našim programskim opredeljenjima. Sa druge strane iskazujemo rezervu  u smislu da će vlada i zaista krenuti ovim putem i u vezi sa tim daćemo naš konačni stav po ovim pitanjima nakon prvih 100 dana vlade. Pozdravljamo i konačno prepoznavanje važnosti IT industrije, potrebu za podizanjem kapaciteta telekomunikacione infrastrukture i iskorišćenje mreže optičkih kablova u mreži dalekovoda. Sa druge strane smatramo da bi bilo jako pogubno da se ovi strateški resursi u Telekomu i EPS-u privatizuju  i dođu u ruke stranog kapitala.   dveri-logo-beli-karusel  

Problem budžeta je prihodna, a ne rashodna strana

Namera vlade je da smanji budžetski deficit kroz smanjivanje rashoda. Fokus fiskalne konsolidacije koji je naveden  u ekspozeu je i dalje u visokoj meri na rashodnoj strani, tj. na smanjenju troškova što nije sporno, ali to ima svoje granice koje su u proteklom sazivu vlade već pređene. Najveći problem Srbije nije rashodna, već prihodna strana budžeta. U Srbiji zbog pogubne ekonomske politike prethodnih vlada već duže vremena svakoga dana propadaju preduzeća, građani ostaju bez posla, smanjuje se obim poslovanja i nivo potrošnje pa samim tim i nivo budžetskih prihoda. Kako ova država namerava da opstane ako nema rasta ekonomije i nema poreskih obveznika koji će napuniti budžet?  

Akcize beleže rast od 20,2% u odnosu na 2015. godinu

Pad cene nafte na svetskom tržištu neutralisan je povećanjem akcize. Odatle prihodi. Zašto niste omogućili građanima i privredi da iskoriste povoljnost pada cene nafte i obezbedili nižu cenu goriva? Tako bi usled veće potrošnje imali rast poreskih prihoda po drugim kategorijama. Zašto je cena goriva za preko 30 dinara veća nego u Republici Srpskoj? To su pitanja na koja očekujemo odgovor, jer osim uvreda i kleveta, na ova i na mnoga druga pitanja nismo dobili odgovor o prilikom iznošenja ekspozea Mandatara.  

Informativna služba Srpskog pokreta Dveri   neoliberalna-ekonomija-vucic-FB

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.