Novosti

Miladin Ševarlić: Pokrenimo postupak za razrešenje Rasima Ljajića

Miladin Ševarlić: Pokrenimo postupak za razrešenje Rasima Ljajića

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija dr Rasim Ljajić je, prema navodima u članku „Već jedemo GMO“ na naslovnoj strani dnevnog lista „Politika“ od 28. avgusta 2016. godine, izjavio: „To je istina. Jedemo meso životinja koje su hranjene GM stočnom hranom. To meso dolazi iz uvoza. Zato je bitno da se insistira na obeležavanju ovakvih proizvoda kako bi građani u svakom trenutku znali šta kupuju.“

S obzirom da je ovo druga izjava u korist GMO, posle nebuloza u vezi navodno genetički modifikovanog čeri paradajza koje je u Narodnoj skupštini izrekao tadašnji mandatar, a sada po drugi put predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, kojoj se, a ko bi drugi nego višestruki potpredsednik u većini postoktobarskih Vlada, danas pridružio i njegov, takođe po drugi put izabran, potpredsednik i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija dr Rasim Ljajić. Očigledno je da se obećanja moćnicima koje sufinansiraju GM kompanije moraju ispuniti. Ili su nedavni izbori i raspisani zbog procene da se u preostalih dve godine neutrošenog mandata nije mogla narodu Srbije nametnuti nova etapa porobljavanja od strane GM kompanija i konačnog uništenja srpske poljoprivrede i posebno proizvodnje semena kao „izvora života. U drugim demokratskim zemljama, potpredsednik Vlade i ministar trgovine bi zbog javnog priznanja i podrške nezakonitom uvozu i prometu proizvoda bio smenjen od predsednika njegove vlade ili primoran da podnese ostavku. Međutim, u Srbiji je to nemoguće, jer se i stari/novi predsednik Vlade Aleksandar Vučić u Narodnoj skupštini javno zalaže za legalizaciju GMO, što znači da se radi o većem broju članova Vlade koji će i dalje sve da čine u korist GM kompanija, a na štetu poljoprivrede, prehrambene industrije i građana Srbije!   sevarlic-vs-ljajic   Zato je potrebno sistematizovati razloge za pokretanje postupka smene potpredsednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija dr Rasima Ljajića koji su brojni, među kojima kao najznačajnije ističem sledeće:
  • Svojom izjavom potpredsednik Vlade i ministar Rasim Ljajić koji je resorno zadužen i za trgovinu javno je priznao da je u periodu od 2012. godine do sada svesno tolerisao nezakoniti uvoz i promet GMO i proizvoda od GMO u Srbiji, što je u suprotnosti sa Ustavom RS, Zakonom o Vladi, Zakonom o GMO, Zakonom o spoljnotrgovinskom poslovanju, Zakonom o trgovini, Zakonom o tržišnoj inspekciji, drugim zakonima i brojnim podzakonskim aktima.
  • Svojim nečinjenjem da se, u skladu sa Ustavom i zakonima u Srbiji, zabrani uvoz proizvoda od GMO, dr Rasim Ljajić je naneo ogromnu ekonomsku, proizvodnu i zdravstveno-bezbednosnu štetu Republici Srbiji, poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima i saučestvovao u višegodišnjoj obmani potrošača u Srbiji.
  • Ovom izjavom dr Rasim Ljajić je diskreditovao sebe kao potpredsednika Vlade i ministra odgovornog za trgovinu da je sposoban da poštuje Svečanu zakletvu, Ustav i zakone, jer umesto da naloži hitnu zabranu uvoza mesa i mleka i njihovih prerađevina i drugih uvoznih proizvoda od GMO, on i pored priznanja o nezakonitom uvozu navedenih proizvoda, suprotno Ustavu i navedenim zakonima, post factum u sredstvima informisanja predlaže aboliciju svoje i neodgovornosti drugih državnih organa, odnosno da se uvede obeležavanje ovakvih proizvoda kako bi građani u svakom trenutku znali šta kupuju što je, takođe, suprotno važećem zakonodavstvu u Srbiji.
  • Dr Rasim Ljajić je ovom izjavom izrazio grubo omalovažavanje građana i predstavnika naroda – odbornika u 127 skupština opština i gradova u Srbiji (77% od ukupno 165 sa poljoprivrednim zemljištem) koji su jednoglasno usvojili Deklaraciju o GMO - kojom se zabranjuje uvoz, uzgoj, prerada i promet GMO i proizvoda od GMO - što je u skladu sa Zakonom o GMO i u demokratskim zemljama bi se moglo promeniti samo referendumom građana!
  • Vlada, resorna ministarstva i drugi nadležni državi organi su dužni da poštuju Ustav i zakone Srbije, a ne da odobravaju i pokušavaju da legalizuju sada već i javno priznat nezakonit uvoz proizvoda od GMO.
  • Vlada, resorna ministarstva i drugi nadležni državi organi su dužni da utvrde razmere i učesnike i da ispitaju sve posledice uvoza i prometa GMO i proizvoda od GMO u Srbiji i da svim učesnicima u uvozu i prometu nedozvoljenih proizvoda oduzme celokupnu vrednost protivzakonito stečene imovine uvozom i prometom GMO i proizvoda od GMO u Srbiji - koje su uvoznici uvozili od donošenja Zakona o GMO (2009), kao što su uvozna sojina sačma od GM soje, uvezeno meso i mleko i njihove prerađevine od životinja hranjenih GM stočnom hranom, konditorski i drugi proizvodi koji sadrže sirovine od GMO?
  • Republika Srbija je dužna da zbog odobravanja nezakonitog uvoza i nelojalne konkurencije nadoknadi štetu domaćim proizvođačima i prerađivačima poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji nisu od GM sirovina, a koja je nastala nesavesnim vršenjem poslova prethodnih i članova sadašnje Vlade i drugih državnih organa po osnovu uvoza i prometa proizvoda od GMO u Srbiji.
  • Vlada Republike Srbije je dužna da se izvini svim potrošačima hrane od GMO i da preuzme obavezu da Republika Srbija snosi posledice koje mogu da nastanu korišćenjem takve hrane u ishrani našeg stanovništva.
  • Vlada i resorna ministarstva su dužni da u najkraćem mogućem roku nalože proizvođačima, uvoznicima i trgovini da na svim proizvodima u prometu – uključujući i proizvode koji se prodaju u rinfuzu (na meru) i posebno prerađevine od mleka i mesa, istaknu vidljivu oznaku porekla u Srbiji kao što se to čini u Francuskoj i drugim evropskim državama.
  sevarlic-protiv-gmo-03   U protivnom, građani Srbije u budućnosti mogu očekivati da će zbog eventualne neodgovornosti ministara zdravlja i policije, po ugledu na potpredsednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, isti uputiti zahtev da se legalizuje i promet narkotika. Ako se nismo mogli odbraniti od NATO bombardovanja sa ekogenocidnim uranijumskim raketama i bombama, moramo i možemo se svim demokratskim sredstvima boriti i izboriti protiv GMO lobista u Srbiji – na čelu sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i njegovim potpredsednikom i ministrom trgovine Rasimom Ljajićem. Možete pročitati izjavu potpredsednika Vlade i ministra trgovine dr Rasima Ljajića i kompletan tekst priloga pod naslovom Već jedemo GMO.  

Prof. dr Miladin Ševarlić Narodni poslanik u Poslaničkoj grupi Dveri

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.