Za srbe širom sveta

porodica1

Више од 20 година гледамо комадање и дробљење српске територије било унутрашњим деловањем, тзв. регионализацијом, било спољашњим притисцима а под изговорима „угрожених мањинских права“. Врши се велики притисак на гашење и утапање Републике Српске у вештачки наметнуту централизовану Босну и Хереговину; бројни су притисци на српске националне заједнице у региону, посебно у Црној Гори и Хрватској. У региону, као и у самој Србији, сви имају већа права од Срба! Процењује се да у расејању живи више милиона Срба. До почетка 70-их година, у иностранство је претежно одлазила мање квалификована радна снага, док од средине 80-тих, а нарочито током 90-их и данас драстично се повећао број високообразованих и високостручних људи који одлазе. Министарство за дијаспорује укинуто, а сада не функцинише ни Скупштина Срба у региону и расејању, ни Канцеларија за односе са Србима који живе ван граница Србије.

Шта ће Двери урадити?

Матица за све Србе света
Србија ће поново постати Матица за све Србе света. Радићемо на свим облицима економског, информационог и културног умрежавања српског народа на Балкану и у свету.
Специјалне везе са Републиком Српском
Посебно ћемо проширити специјалне везе између Србије и Републике Српске.
Лакше добијање држављанства Србије
Свим Србима у региону и расејању морамо обезбедити лакше добијање држављанства Србије и остваривање бирачког права.
Заштита српских заједница у региону
Српску дипломатију ставићемо у функцију промоције економских интереса државе и заштите српских заједница у региону.
Подршка Србима у Хашком трибуналу
Пружићемо материјалну и правну подршку Србима оптуженим или осуђеним пред Хашким трибуналом.
Чвршћа повезаност са српским расејањем
Радићемо на далеко чвршћој повезаности са српским расејањем, на бази одбране заједничких виталних националних и државних интереса, и очувања националног и културног идентитета; на проширивању и унапређивању информативних, научно-образовних и привредних веза; на давању подршке и помоћи за допунске школе српског језика и историје, као и за културне, хуманитарне, информативне и спортске активности у српском расејању.
Повратак и улагање Срба из расејања у Матицу
Подстицаћемо повратак и улагање Срба из расејања у Матицу, преко поновног оснивања Министарства за Србе ван Србије; као и Фондa дијаспоре за одржив развој Србије, којим ће управљати људи из расејања и улагати у оно што је најпотребније за развој Србије.
Програм повратка квалификованих и високостручних људи
У сарадњи са српским расејањем разрадићемо програм повратка квалификованих и високостручних људи, као и свих породица које желе да се врате у Србију. Изградићемо село и градску четврт за повратнике.