Novosti

Zabrana srpske kulture u Crnoj Gori – skandal evropskih razmera

Jutjub printskrin

Zabrana srpske kulture u Crnoj Gori – skandal evropskih razmera

Koncert u Herceg Novom: negacija crnogorskog identiteta ili upravo promocija istinskog crnogorskog i bokeljskog (srpskog) identiteta?

U povodu diskriminatorske i suštinski autošovinističke reakcije crnogorskog Ministarstva kulture, Savet za kulturu Dveri izdaje sledeće saopštenje:


Diskriminatorska, prikriveno i otvoreno antisrpska politika zvanične Podgorice, zabranjuje sopstvenim građanima da slobodno i na kreativan način, sami izražavaju i definišu svoj identitet. Koncert u Herceg Novom upravo je bio događaj koji je promovisao identitet (većine) građana Crne Gore na način za koji ti građani smatraju da je autentičan i da odražava njihova nacionalna osećanja.  U tom smislu tu su se nalazila nacionalna i verska obeležja kao i narodne pesme koje pripadaju nacionalnoj tradiciji tih građana. Po svim modernim evropskim standardima, reakcija crnogorskih vlasti predstavlja ozbiljnu povredu manjinskih prava Srba u Crnoj Gori. U Crnoj Gori se pripadnicima jednog naroda koji u njoj žive ne dozvoljava da izražavaju svoja nacionalna osećanja, što ne postoji ni u jednoj evropskoj državi.


Vlast u Podgorici pretenduje da zabrani građanima koji smatraju da su Srpstvo i Crnogorstvo jedno te isto, da izražavaju takav svoj stav, namećući im veštački tobožnju suprotstavljenost, jaz, podelu između srpskog i crnogorskog identiteta, prinuđujući ih da se opredele tobože za jedan a protiv drugog identiteta. Tako guraju naciju u građanski sukob, za koji, ako se desi, biće i jedini odgovorni. Građani u takvoj državi postaju taoci, a sloboda misli, veroispovesti i nacionalne pripadnosti prva je žrtva režima.


Vlasti u Podgorici, da bi uistinu bile demokratske, ne smeju da nameću Crnogorcima svoje, samo jedno i isključivo jedno viđenje crnogorskog (kao nesrpskog) identiteta. Ali upravo je odlika svih nedemokratskih, autokratskih, fašisoidnih režima iskrivljen, izvitoperen koncept nacionalnog identiteta, koncept koji nema utemeljenje u realnosti nacionalnih osećanja.


Za više od 40% birača u Crnoj Gori, crnogorski i srpski identitet su jedno nerazdeljivo nacionalno biće koju vezuje jedna kultura i jedna tradicija. Oni koji ne misle da je to tako, imaju slobodu da izražavaju svoje viđenje sopstvenog nacionalnog bića i identiteta. Dveri će uvek istupati argumentovano kritikujući njihovo viđenje, ali nećemo nikome da namećemo kako će da se oseća, jer je to krajnje intimna, privatna stvar, rečju, stvar ubeđenja i vaspitanja, savesti i lične istine.


Posebno diskriminatorski, vlasti u Podgorici tretiraju Bokelje, koji su taoci neozbiljne avanturističke nacionalne politike Podgorice. Bokelji nikada nisu bili Crnogorci, ali su uvek bili veliki Srbi, kao i Crnogorci uostalom. Ministarstvo kulture Crne Gore kada reaguje na koncert u Herceg Novom dira, istovremeno, u osetljiva srpska osećanja Bokelja, oduzimajući im u najavi pravo da i ubuduće organizuju ovakve manifestacije, lišavajući Budvu koncerta trubača iz Guče, jer je sve srpsko nepoželjno.


Za nas u Dverima, Crnogorstvo nije ništa drugo do srpstvo Crne Gore, jedan autohtoni i državotvorni vid srpskog nacionalnog postojanja na prostorima Zete, Brda, Skenderije, Primorja. Ali ne i Boke Kotorske, koja je istorijski uvek bila zasebna, mada su Srbi Boke bili pod zaštitom srpske države Crne Gore. Njegoš je bio Srbin, vladar Crne Gore i građanin sveta. Da li se on može razdeliti, kao i svaki drugi Crnogorac, koji zna da je Srbin, te mu je srpstvo na srcu? I da li treba očekivati od Srba iz Srbije da Crnu Goru prestanu da doživljavaju kao svoju zemlju? Da zemlju na kojoj su nemanjićke svetinje i u kojoj stoluje ćivot Svetog Vasilija Ostroškog ne doživljavaju kao svoju? Ko to očekuje, taj se prevario.


Novi, režimski nacionalni identitet, koji promoviše vlast u Podgorici, ovakav kako je sada definisan, nikada u istoriji Crne Gore nije postojao kao takav. Ali na žalost, 20. i 21. vek su razvili metode nacionalnog i socijalnog inženjeringa, i te se metode veoma ozbiljno primenjuju na srpskom nacionalnom korpusu. Vlasti u Podgorici veruju u njihovu moć, kao i u moć novca. Po tome se nimalo ne razlikuju od vlasti u Beogradu.


Šta za to vreme govori zvanični Beograd? Reakcije Beograda na sve incidente koje stvara režim u Podgorici sramotno su mlake, nepravovremene, neusmerene. Ali što još više zabrinjava, stičemo utisak da se Beograd nije ozbiljno pozabavio problematikom političkog i nacionalnog nadasve kulturnog, verskog i jezičkog inženjeringa u Crnoj Gori, i diskriminaciji svega što je srpsko. Srbijanski političari (poslednji primer je izjava Ivice Dačića), daju površne i u osnovi neozbiljne izjave o ovoj temi. A potceniti opasnog i zagriženog protivnika, koji je već duboko utvrđen u svojoj zabludi, najveća je greška iza koje stoji politička i svaka druga neodgovornost režima u Beogradu. Blagonaklon, nonšalantan pa i kukavički stav Beograda prema nedemokratskom režimu u Podgorici, obeshrabruje nade hiljade Srba i Crnogoraca da će se ovo ludilo uskoro završiti, i da neće imati nesagledive posledice po miran život Srba – Crnogoraca u Republici Crnoj Gori.

 


Savet za kulturu Srpskog pokreta Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.