Autorski tekstovi

Zašto Srbi u Austriji glasaju za Štrahea?

Zašto Srbi u Austriji glasaju za Štrahea?

Mnoge je iznenadio postignuti rezultat regionalnih izbora u Gornjoj Austriji gde je 27. septembra 2015. izuzetno visoki procenat osvojila Slobodarska partija Austrije o čemu moraju da izveste čak i svi svetski mediji

(pogledati: Austria's Right-wing populist partymakes huge gains fuelled by migrant crisis fears)


Ipak to nije vest za većinu srpskih medija u vlasništvu stranaca, pa se tako regionalnim izborima u Kataloniji, koji su održani u isto vreme, daje mnogo više prostora, jer bi mnogi evrofanatični krugovi, čak i u Srbiji, voleli da vide Španiju bez Katalonije (pogledajte stavove Vojvođanske partije na primer). To je neka druga tema, ali dosta govori o objektivnosti srpskih medija.


 


A šta se to desilo u Austriji?


Partija Hajnca Kristijana Štrahea je osvojila 30,4% glasova! Neki mediji već govore o „orbanizaciji“ Austrije. Sam Orban je posetio Štrahea pre izbora, dajući mu na neki način podršku.


Ipak, pored konzervativnih Austrijanaca, veliku podršku Štraheu pružili su i Srbi u Austriji. To je prepoznato i od strane tima koji je vodio izuzetno dobro kampanju za izbore (video namenjen srpskim biračima).


Štrahe je više puta dao podršku porodičnim vrednostima, ulaganju u domaću, u ovom slučaju austrijsku privredu, zalaže se za strožu kontrolu na austrijskim granicama i za zaustavljanje nelegalnih migranata i za odbranu identiteta Austrijanaca u Južnom Tirolu, koji se nalazi u Italiji.


 


Zar ovo ne zvuči poznato?


O Srbima Štrahe ima izuzetno dobro mišljenje, što je retkost među zapadnim političarima. Podržava srpsko Kosovo i nije prihvatio „nezavisno Kosovo“. Ceni integrisanost Srba u Austriji. Nedavno je podržao napore Milorada Dodika za očuvanje Republike Srpske.


Bilo bi dobro po Srbe u Austriji da izađu na izbore u Beču 11. oktobra 2015. i da pruže masovnu podršku srpskom prijatelju Hajncu Kristijanu.


Pobeda FPO u Austriji imala bi geopolitičke posledice i po Srbiju. Mudrom dovoljno.


 


Goran Igić


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Goran Igić

Rođen u Caribrodu (Dimitrovgrad)  02.07.1978. Oženjen, živi u Kikindi, otac dvoje dece. Srbin, pravoslavne vere.


Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Nišu na odseku Srpski jezik i književnost, odbranio diplomski rad pod nazivom “Prefiksalno-sufiksalna tvorba u  delima Jakova Ignjatovića” i stekao zvanje  za srpski jezik i književnost. Govori ruski, bugarski, grčki, mađarski i engleski jezik.


Poseduje sertifikate Novosadske novinarske škole o završenim četvorosemestralnim studijama tv novinarstva i završenim dvosemestralnim studijama novinarstva; kao i više sertiikata iz oblasti odnosa s javnošću.


Tokom radnog iskustva radio kao radnik u prosveti u Dimitrovgradu, i Iđošu. U sferi novinarstva angažovao se kao radio-reporter i tv-reporter u Novom Sadu (2003.), a nakon toga uređivao je informativni program Kanala 9 u Novom Sadu (2004.). Autor je i voditelj emisija “Zašto?” i “Konstrukcija budućnosti” na TV Global u Nišu (2005-2006). Autor je i voditelj emisije “Pretraživanje” koja se emitovala svakog četvrtka na TV Belle Amie iz  Niša (2007-2010) i na TV Rubin iz Kikinde (2010-2012).


U štampanim medijima objavljuje članke i intervjue na teme geopolitike, manjinskih prava i identiteta, odnosa medija i politike, konzervativizma, agrarizma i desnih ideologija. Objavljivao je u listovima:„ Geopolitika“, „Danas“, „Pečat“, „Politika“, „Žrnov“; internet portalu „Vidovdan“; „Literaturni Balkani" (Sofiя),  "Most" (Niš), "Pro&Anti" (Sofiя) i dr.


Piše poeziju: (videti: liternet.bg)


Tokom 2016. g. prevodi na hrvatski jezik knjigu  Save Vasileva „Nepokorni Luka“, objavljeno u gradu Rijeci. Krajem 2016. izašao je iz štampe prevod knjige Teodore Toleve „Uticaj  Austrougarske na stvaranje albanske nacije 1896–1908“.


Gostovao kao javna ličnost na mnogim tv u Srbiji i inostranstvu.


Od januara 2007. do juna 2010.-e član Starešinstva u Gradu Nišu.


Postaje član Glavnog Odbora Srpskog pokreta Dveri na predlog Predsednika Pokreta i predsednik Gradskog odbora Srpskog pokreta Dveri u Kikindi (2015.) Dobija zaduženje Izvršnog odbora da bude Okružni rukovodilac Srpskog pokreta Dveri za Severnobanatski okrug (krajem 2016.-e). Tokom 2017. g. postaje koordinator nacionalnog Saveta za manjinska pitanja  Dveri i učestvuje u izradi i diskusijama na državnom nivou u sferi zakona o nacionalnim manjinama.


Juna 2017.-e kao predstavnik Dveri iz Srbije, na Međunarodnoj konferenciji o medijskoj bezbednosti Balkana na Sofijskom univerzitetu, drži lekciju pod nazivom “Kontrola nad novinarima u eri partokratskih modela tranzicije” .


Aktivni je član Saveta za spoljne poslove Srpskog pokreta Dveri, kao i Saveta za Srbe u regionu.

  • Ima zvanje regionalnog šahovskog sudije.      
  • Posebna sfera interesovanja: sektor bezbednosti; resursni suverenitet;  specijalne i hibridne operacije; srpsko, bugarsko i rusko nasleđe.
  • Omiljena knjiga: “Oblomov” Ivana Gončarova.
  • Omiljeni pisac: Nikolaj V. Gogolj.
  • Navija za FK “Spartak” iz Subotice.