Autorski tekstovi

Zašto Srbi u Austriji glasaju za Štrahea?

Zašto Srbi u Austriji glasaju za Štrahea?

Mnoge je iznenadio postignuti rezultat regionalnih izbora u Gornjoj Austriji gde je 27. septembra 2015. izuzetno visoki procenat osvojila Slobodarska partija Austrije o čemu moraju da izveste čak i svi svetski mediji

(pogledati: Austria's Right-wing populist partymakes huge gains fuelled by migrant crisis fears)


Ipak to nije vest za većinu srpskih medija u vlasništvu stranaca, pa se tako regionalnim izborima u Kataloniji, koji su održani u isto vreme, daje mnogo više prostora, jer bi mnogi evrofanatični krugovi, čak i u Srbiji, voleli da vide Španiju bez Katalonije (pogledajte stavove Vojvođanske partije na primer). To je neka druga tema, ali dosta govori o objektivnosti srpskih medija.


 


A šta se to desilo u Austriji?


Partija Hajnca Kristijana Štrahea je osvojila 30,4% glasova! Neki mediji već govore o „orbanizaciji“ Austrije. Sam Orban je posetio Štrahea pre izbora, dajući mu na neki način podršku.


Ipak, pored konzervativnih Austrijanaca, veliku podršku Štraheu pružili su i Srbi u Austriji. To je prepoznato i od strane tima koji je vodio izuzetno dobro kampanju za izbore (video namenjen srpskim biračima).


Štrahe je više puta dao podršku porodičnim vrednostima, ulaganju u domaću, u ovom slučaju austrijsku privredu, zalaže se za strožu kontrolu na austrijskim granicama i za zaustavljanje nelegalnih migranata i za odbranu identiteta Austrijanaca u Južnom Tirolu, koji se nalazi u Italiji.


 


Zar ovo ne zvuči poznato?


O Srbima Štrahe ima izuzetno dobro mišljenje, što je retkost među zapadnim političarima. Podržava srpsko Kosovo i nije prihvatio „nezavisno Kosovo“. Ceni integrisanost Srba u Austriji. Nedavno je podržao napore Milorada Dodika za očuvanje Republike Srpske.


Bilo bi dobro po Srbe u Austriji da izađu na izbore u Beču 11. oktobra 2015. i da pruže masovnu podršku srpskom prijatelju Hajncu Kristijanu.


Pobeda FPO u Austriji imala bi geopolitičke posledice i po Srbiju. Mudrom dovoljno.


 


Goran Igić


Podeli vest:

Biografija : Goran Igić

Rođen u Caribrodu (Dimitrovgrad)  02.07.1978. Oženjen, živi u Kikindi, otac dvoje dece. Srbin, pravoslavne vere.


Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Nišu na odseku Srpski jezik i književnost, odbranio diplomski rad pod nazivom “Prefiksalno-sufiksalna tvorba u  delima Jakova Ignjatovića” i stekao zvanje  za srpski jezik i književnost. Govori ruski, bugarski, grčki, mađarski i engleski jezik.


Poseduje sertifikate Novosadske novinarske škole o završenim četvorosemestralnim studijama tv novinarstva i završenim dvosemestralnim studijama novinarstva; kao i više sertiikata iz oblasti odnosa s javnošću.


Tokom radnog iskustva radio kao radnik u prosveti u Dimitrovgradu, i Iđošu. U sferi novinarstva angažovao se kao radio-reporter i tv-reporter u Novom Sadu (2003.), a nakon toga uređivao je informativni program Kanala 9 u Novom Sadu (2004.). Autor je i voditelj emisija “Zašto?” i “Konstrukcija budućnosti” na TV Global u Nišu (2005-2006). Autor je i voditelj emisije “Pretraživanje” koja se emitovala svakog četvrtka na TV Belle Amie iz  Niša (2007-2010) i na TV Rubin iz Kikinde (2010-2012).


U štampanim medijima objavljuje članke i intervjue na teme geopolitike, manjinskih prava i identiteta, odnosa medija i politike, konzervativizma, agrarizma i desnih ideologija. Objavljivao je u listovima:„ Geopolitika“, „Danas“, „Pečat“, „Politika“, „Žrnov“; internet portalu „Vidovdan“; „Literaturni Balkani" (Sofiя),  "Most" (Niš), "Pro&Anti" (Sofiя) i dr.


Piše poeziju: (videti: liternet.bg)


Tokom 2016. g. prevodi na hrvatski jezik knjigu  Save Vasileva „Nepokorni Luka“, objavljeno u gradu Rijeci. Krajem 2016. izašao je iz štampe prevod knjige Teodore Toleve „Uticaj  Austrougarske na stvaranje albanske nacije 1896–1908“.


Gostovao kao javna ličnost na mnogim tv u Srbiji i inostranstvu.


Od januara 2007. do juna 2010.-e član Starešinstva u Gradu Nišu.


Postaje član Glavnog Odbora Srpskog pokreta Dveri na predlog Predsednika Pokreta i predsednik Gradskog odbora Srpskog pokreta Dveri u Kikindi (2015.) Dobija zaduženje Izvršnog odbora da bude Okružni rukovodilac Srpskog pokreta Dveri za Severnobanatski okrug (krajem 2016.-e). Tokom 2017. g. postaje koordinator nacionalnog Saveta za manjinska pitanja  Dveri i učestvuje u izradi i diskusijama na državnom nivou u sferi zakona o nacionalnim manjinama.


Juna 2017.-e kao predstavnik Dveri iz Srbije, na Međunarodnoj konferenciji o medijskoj bezbednosti Balkana na Sofijskom univerzitetu, drži lekciju pod nazivom “Kontrola nad novinarima u eri partokratskih modela tranzicije” .


Aktivni je član Saveta za spoljne poslove Srpskog pokreta Dveri, kao i Saveta za Srbe u regionu.

  • Ima zvanje regionalnog šahovskog sudije.      
  • Posebna sfera interesovanja: sektor bezbednosti; resursni suverenitet;  specijalne i hibridne operacije; srpsko, bugarsko i rusko nasleđe.
  • Omiljena knjiga: “Oblomov” Ivana Gončarova.
  • Omiljeni pisac: Nikolaj V. Gogolj.
  • Navija za FK “Spartak” iz Subotice.