Novosti

Završena veoma uspešna poseta delegacije Dveri-DSS Krimu

Završena veoma uspešna poseta delegacije Dveri-DSS Krimu

Vest o poseti srpske delegacije Krimu bila jedna od vesti dana u Rusiji na svim vodećim medijima.

U-drzavnom-Savetu-Republike-Krim11

U državnom Savetu Republike Krim

Zajednička delegacija Demokratske stranke Srbije i Srpskog pokreta Dveri posetila je Rusiju od 25-30. oktobra, sa posebnim ciljem odlaska na Krim i iskazivanja podrške povratku Krima Rusiji. Delegaciju su predvodili dr Sanda Rašković Ivić, predsednik DSS i Boško Obradović, predsednik Dveri, a u delegaciji su bili još i Milan Lapčević, potpredsednik DSS, Dragana Trifković, član Predsedništva DSS, Zoran Radojičić, član Predsedništva Dveri, Jugoslav Kiprijanović, direktor Informativne službe Dveri i Stefan Svrkota, savetnik Komiteta za spoljne poslove Dveri. Prvog dana posete Krimu predstavnici srpske delegacije obišli su Jaltu i susreli se sa predstavnicima tamošnje gradske administracije. Drugog dana bili su u obilasku Simferopolja, prestonice Republike Krim, gde su primljeni na najvišem nivou vlasti.  

U-Federalnom-okrugu-Krima1

Delegacije Dveri i DSS u Federalnom okrugu Krima

  Potom je upriličena poseta Etnografskom muzeju Krima, a onda je delegacija Patriotskog bloka obišla zdanje Državnog Saveta Krima, gde su se sastali sa članovima Saveta ministara i Državnog saveta, koje je predvodio prvi zamenik predsednika Državnog saveta Konstantin Mihajlovič Baharov. Potom je srpska delegacija u sedištu Svekrimskog jevrejskog kongresa u Simferopolju imala susret sa predstavnicima nacionalnih zajednica koje složno žive na Krimu: jevrejskom, grčkom, italijanskom, nemačkom, jermenskom i tatarskom. Na Krmu inače živi 175 različitih nacija.  

Sa-predstavnicima-zajednice-svih-naroda-Krima2

Sa predstavnicima zajednice svih naroda Krima

  Na kraju posete Simferopolju vodeći predstavnici Dveri i DSS susreli su se i sa najvišim rukovodstvom Republike Krim, na čelu sa Vladimirom Andrejevičem Konstantinovim, predsednikom Državnog saveta Republike Krim. U ruskoj delegaciji bili su i opunomoćeni predstavnici Ruskog Predsednika, Ministarstva spoljnih poslova Rusije i Saveta Ruske Federacije na Krimu.  

Dveri-DSS-isped-Saveta-RF

Ispred Saveta Ruske Federacije

  Ovim povodom Sanda Rašković Ivić je izjavila da je patriotski blok DSS i Dveri prvi u Srbiji još pre godinu dana izjavio da je Krim Rusija, kao što su Kosovo i Metohija Srbija, i da je zajednička delegacija došla na Krim da pozdravi i podrži povratak Krima Rusiji, sa nadom da će isto tako Kosovo i Metohija biti vraćeni Srbiji.  

Izjave-Konstantinov-Obradovic-Ivic

Sa Vladimirom Konstantinovim, predsednikom Državnog saveta Republike Krim

  Boško Obradović je istakao da je delegacija Dveri i DSS na Krimu kako bi pokazala da priznaje punu ustavno-pravnu nadležnost Rusije nad Krimom i da se u tome Patriotski blok razlikuje od stava aktuelne Vlade Srbije koja Krim i dalje vidi kao deo Ukrajine. Građani Krima su danas mirni i spokojni jer su se vratili kući – u prirodno okrilje Rusije, i ovde je tema referenduma prošlost. Sada su na dnevnom redu izgradnja državnih institucija i ekonomski razvoj. Zoran Radojičić je podsetio da je bio posmatrač na prošlogodišnjem referendumu koji je u krajnje demokratskoj atmosferi pokazao apsolutnu volju građana Krima da se prisajedine Rusiji.    

U Sevastopolju – mestu krštenja Rusije

Završnog dana posete Krimu delegacija je posetila drevni grad Sevastopolj, sedište Crnomorske ruske flote.

Sa-najvisim-predstavnicima-Sevastopolja

Sa najvišim predstavnicima Sevastopolja

  Tim povodom srpska delegacija obišla je najpre drevni antički grad Hersones na obali Crnog mora, mesto krštenja Rusije, gde je po predanju kršten Sveti ravnoapostolni knez ruski Vladimir.  

U-Hramu-Sv.Vladimira3

U hramu sv. kneza Vladimira

  Potom je srpsku delegaciju primio zamenik gubernatora Grada Sevastopolja Aleksandar Genadijevič Puškarev, sa svojim najbližim saradnicima. U izuzetno srdačnom i bratskom razgovoru sa ruskim prijateljima potvrđene su neraskidive duhovne i istorijske veze između ruskog i srpskog naroda. Dr Sanda Rašković Ivić je ukazala da mesto krštenja jednog naroda ne može niko da mu otuđi, a to su u slučaju ruskog naroda Krim i Sevastopolj, a u srpskom slučaju Kosovo i Metohija.  

Sa-najvisim-predstavnicima-Sevastopolja-crop

Sa Aleksandrom Puškarevim, zamenikom gubernatora Grada Sevastopolja

  Boško Obradović je govorio o pravoslavlju kao zajedničkoj snazi naša dva naroda koja nas čini nepobedivima. Na kraju posete delegacija je posetila čuvenu „Panoramuˮ, istorijski vojni muzej posvećen odbrani Sevastopolja od stranih zavojevača.    

U Državnoj Dumi Rusije

Po završenoj poseti Krimu delegacija je primljena u Moskvi u Savetu Federacije, Državnoj Dumi i Ministarstvu spoljnih poslova na najvišem nivou.

Dveri-DSS-u-Dumi-crop

U Državnoj Dumi

  U Savetu Federacije delegacija se susrela sa Sergejem Pavlovičem Cekovim, članom Saveta Federacije i senatorom sa Krima, i njegovim najbližim saradnicima.  

U-Drzavnom-Savetu-Ruske-Federacije2

U Državnom Savetu Ruske federacije sa Sergejem Pavlovičem Cekovim

  U Državnoj Dumi Rusije delegaciju je primio Sergej Vladimirovič Železnjak, zamenik predsednika Državne Dume i zamenik generalnog sekretara vladajuće partije Jedinstvene Rusije.  

Delegacija-Dveri-DSS-sa-Zeljeznakom-u-Dumi

U Državnoj Dumi kod Sergeja Železnjaka

  Komentarišući posetu DVERI-DSS Krimu zamenik predsednika Ruske Državne Dume Železnjak je rekao: „Najbitnije u životu je potruditi se da se uveriš sam, a ne da veruješ u ono što govore drugi. Tim povodom ja sam zahvalan delegaciji Patriotskog bloka iz Srbije koji su shvatili kao bitno za sebe da dođu na Krim. Oni ljudi koji žive na Krimu hteli su da se ujedine sa Rusijom i zahvaljujući njihovoj dobroj i slobodnoj volji Krim se vratio u sastav Rusije. Isto tako po svim ostalim pitanjima koja su vezana za srpsko-rusku saradnja nama je neophodno da vodimo intenzivni dijalog da bi nalazili odgovore na najteža pitanja, a ne da bi radili u interesu nekih zapadnih činovnika već da bi radili u interesu građane Srbije i Rusije. Uveren sam da radeći na takav način uspećemo da obezbedimo dobrobit i procvat Srbije i Rusije i svih onih država koje su naši saveznici“.  

U-Drzavnoj-Dumi-kod-Zeljeznjaka3

U Državnoj Dumi kod Željeznjaka: "Uspećemo zajedno!"

  Dr Sanda Rašković Ivić je istakla da su razgovori u Dumi bili vrlo konstruktivni, da je u planu pravljenje srpskog lobija u Moskvi koji bi podržao održavanje referenduma o (ne)ulasku Srbije u EU i bio na pomoći i oko drugih pitanja od zajedničkog strateškog interesa dva naroda i države... Boško Obradović je istakao da prijem na ovako visokom nivou govori koliko ruski državni vrh ceni posetu naše delegacije Krimu, a postignuti dogovori o saradnji omogućiće da se našim građanima približe prednosti strateške saradnje sa Rusijom, što je i bio cilj ove zajedničke posete: „Pored neraskidivih duhovnih, kulturnih i istorijskih veza između srpskog i ruskog naroda postoji ogroman potencijal u razvoju političke, ekonomske i vojno-bezbednosne saradnje. O tome je bilo reči i dodatno je utvrđena pozicija i podrška našem Patriotskom bloku kod ruskih partnera, zaključio je Obradović.  

Dveri-Dss-u-Savetu-RF

U Državnom Savetu Ruske federacije

  U Ministarstvu spoljnih poslova Ruske Federacije delegaciju je primio ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko, šefa 4. Departmana MID-a zaduženog za Balkan. Ambasador Bocan-Harčenko ocenio je posetu srpske delegacije Krimu kao izvanredno značajnu i zahvalio se na tome. U dugom i srdačnom razgovoru razmotreni su pravci dalje saradnje i razne teme od obostranog interesa.  

Sanda-i-Bosko-ispred-MID-a

Ispred Ministarstva spoljnih poslova

  Na kraju posete Moskvi Boško Obradović i Sanda Rašković Ivić održali su konferenciju za medije zbog velikog interesovanja ruskih medija oko utisaka sa posete srpske delegaciju Krimu. Konferencija je održana u sedištu uticajne medijske kuće „Komsomolska pravdaˮ u Moskvi, a zatim su Boško Obradović i Sanda Rašković Ivić gostovali i na radio stanici „Komsomolske pravdeˮ.  

KZN-Kosmopolitskaja-pravda4

KZN u "Komsomoskoj Pravdi"

 

Krimska delegacija Dveri i DSS na ukrajinskoj listi kriminalaca

Delegacija Srpskog pokreta Dveri i Demokratske stranke Srbije, koja je bila u poseti Krimu, stavljena je na ukrajinsku listu kriminalaca koju vodi Centar za istraživanje zločina protiv nacionalne bezbednosti Ukrajine. Delegacija je optužena da je nezakonito ušla na teritoriju Ukrajine i da podržava „okupacioni režimˮ na Krimu.

6-bosko-obradovic-PSB4UKR.ORG-2

  Na listi kriminalaca našli su se svi članovi delegacije: Boško Obradović, predsednik Dveri, dr Sanda Rašković Ivić, predsednik DSS, Milan Lapčević, potpredsednik DSS, Zoran Radojičić, član Predsedništva Dveri, Dragana Trifković, član Predsedništva DSS, Jugoslav Kiprijanović, direktor Informativne službe Dveri i Stefan Svrkota, savetnik Komiteta za spoljne poslove Dveri. Na listi kriminalaca našao se i dr Dušan Proroković, predsednik Političkog saveta DSS, samo zato što je bio najavljen da će i on biti deo delegacije. Tako se ostvarila prva pretnja ukrajinskog ambasadora u Beogradu da će protiv članova srpske delegacije koja je posetila Krim biti pokrenuti „odgovarajući postupci i mereˮ. Pokret Dveri je tražio zaštitu od države Srbije i pozvao državu da reaguje protiv bahatog i nediplomatskog ponašanja ukrajinskog ambasadora u Beogradu koji preti građanima Srbije u sred naše države. Boško Obradović, predsednik Dveri, ovim povodom je izjavio da ako stavljanje na ovu ukrajinsku listu kriminalaca znači da su Dveri prijatelji Rusije – onda su Dveri počastvovane: „Možda danas kod mnogih postoji strah od sankcija ako se ode na Krim, ali uskoro će odlazak na Krim biti stvar prestiža i odraz slobodoljubivog duha Evrope i svetaˮ, zaključio je Obradović. On se posebno zahvalio ukrajinskom ambasadoru na besplatnoj reklami.  

Zastave-Srbije-Rusije-i-Krima

Zastave Krima, Rusije i Srbije

  Boško Obradović je odgovorio ukrajinskom ambasadoru pismom koje je naslovio: Krim je Rusija, Kosovo je Srbija! U pismu stoji:   „Vaša Ekselencijo, Vaše pismo u kome mi pretite preduzimanjem odgovarajućih mera i pokretanjem odgovarajućih postupaka zbog zvanične posete delegacije Dveri Krimu duboko me ražalostilo. Srpski narod i narod Ukrajine baštine zajedničku antifašističku tradiciju i istoriju, i nema potrebe za teškim rečima i pretnjama ako oko nečega nemamo isto mišljenje. Povratak Krima Rusiji, kao uostalom i vlast na Krimu, nisu samoproglašeni - kako Vi navodite, već su plod samoopredeljenja građana Krima koji su na referendumu rekli svoje. Poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, kako ga Vi vidite, direktno je nepoštovanje teritorijalnog integriteta Ruske Federacije, i u tom smislu nismo u mogućnosti da sledujemo zvaničnom stavu Vlade Srbije po ovom pitanju. Upravo je tu velika politička razlika između stava Dveri i ponašanja Vlade Srbije koja priznaje Krim kao sastavni deo Ukrajine, čime direktno udara na ustavno-pravni poredak Ruske Federacije, čiji je Krim neotuđivi deo. To pitanje, međutim, nema nikakve veze sa Kosovom i Metohijom, koji su nam oduzeti udruženim zločinačkim poduhvatom šiptarskih terorista i separatista, praćenih bombardovanjem Srbije od strane NATO pakta. Kosmet je sastavni deo Srbije i slobodno se može reći da kao što se Krim vratio Rusiji tako će se i Kosovo i Metohija vratiti Srbiji. Ili da budem krajnje precizan: Krim je Rusija – Kosovo je Srbija!   IF

U Kosovskoj Mitrovici: Kosovo je Srbija - Krim je Rusija

  Poštovani g. Ambasadore, Uprkos Vašem neprimerenom tonu kojim ste mi se obratili kao gost u našoj državi Srbiji, ostajemo više nego zainteresovani za dobre odnose između srpskog i naroda Ukrajine, kao i svih drugih slovenskih naroda, pa Vas imajući to u vidu pozivamo da budete naši gosti u sedištu Dveri u Beogradu po našem povratku iz Rusije, kako bismo razmenili misli o svim spornim pitanjima. Dobro došli ste!“   Info služba Dveri  
 
 
 
 
 

Srodni članci (na starom sajtu):

 
Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.