Boško Obradović: Ne verujte Vučiću ni kad Vam darove nosi

Odgovor Goranu Rakiću, šefu Srpske liste


Srpski pokret Dveri i ja lično bili smo na Kosovu i Metohiji uvek kada je bilo potrebno. To je razlog zašto mi je već nekoliko godina zabranjen ulaz na KiM od strane separatističkih šiptarskih vlasti. Nikada nisam držao lekcije Srbima sa KiM šta treba da rade, jer oni žive na Kosovu i Metohiji pod okupacijom Šiptara i NATO pakta i moraju da se dovijaju na stotine načina da opstanu. Ali sam uvek imao svoj stav koji se nikada nije menjao: Kosovo i Metohija su Srbija i kad-tad će ponovo biti u punoj ustavno-pravnoj i bezbednosnoj nadležnosti Srbije. 


Ozbiljno ste se ogrešili o Dveri, jer su Dveri, iako mlada nacionalna organizacija, bile sa svojim narodom na KiM u svim teškim situacijama u poslednjih 10 godina. Zaboravili ste da su Dveri prve pritekle u pomoć opstanku narodnih kuhinja na Kosovu i Metohiji 2007. godine i da smo zbog toga nagrađeni priznanjem „Večernjih novostiˮ za najplemenitiji podvig godine. Očito se ne sećate se koliko je materijalne pomoći iz srpskog rasejanja preko Dveri stiglo na Kosovo i Metohiju za socijalno najugroženije porodice.


Ne verujem da se sećate da su Dveri, sa blagoslovom blaženopočivšeg Patrijarha Srpskog g. Pavla, 17. marta 2007. godine organizovale veliki Sabor za Kosovo i Metohiju u prepunoj sali Doma sindikata u Beogradu. Ne pamtite da su Dveri, takođe, organizovale prvi veliki narodni protest protiv samoproglašene nezavisnosti Kosova 16. februara 2008. godine ispred Slovenačke ambasade u Beogradu (tadašnje predsedavajuće EU), dan uoči samoproglašenja šiptarske nezavisnosti, pod nazivom „Ostaće našeˮ. Potom je usledila kampanja u 40 gradova Srbije pod nazivom „Eutanazija – Kosovo iznad EUˮ. Ne smete ni da pomenete da smo bili redovni na barikadama na severu Kosova i Metohije kada se branio Sever od zaokruživanja šiptarske nezavisnosti na celoj teritoriji KiM. Sigurno ćete prećutati da smo tri dana protestovali na Trgu Republike u Beogradu protiv potpisivanja Briselskih sporazuma 2013. godine i učestvovali u velikoj kampanji protiv izlaska na šiptarske izbore na koje je tada izašlo manje od 10% Srba na severu KiM.




Nemamo mi problem, dakle, sa Srbima koji su ostali da žive na KiM i bore se da opstanu u nenormalnim okolnostima okupacije dela naše državne teritorije. I mi i Vi imamo problem sa politikom republičke, Vučićeve vlasti prema KiM. To je politika izdaje i predaje Kosova i Metohije. Tzv. Briselski sporazumi su antiustavni, a povlačenje granice na Jarinju i Brnjaku, ukidanje srpskih državnih institucija na KiM i učestvovanje na izborima lažne države, je dokaz da naša vlast saučestvuje u stvaranju nezavisnog Kosova.


Moja poruka Srbima sa Kosova i Metohije je da se Vučiću ne može verovati, jer je izdao sva svoja politička uverenja i ideologiju. Setite se kako su Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić obećavali 2012. godine da će poništiti sve sporazume koje je tadašnja Demokratska stranka na vlasti potpisala u Briselu. A šta su uradili? Otišli su mnogo dalje u predaji KiM nego Boris Tadić. Nagovorili su Vas da podržite Tačija za predsednika, Veseljija za predsednika Skupštine i Haradinaja za premijera lažne države, jer su to obećali svojim zapadnim mentorima. Oni imaju zadatak da promene Ustav i odreknu se Kosova i Metohije. Nemojte u tome učestvovati i slušati savete i ideje onih koji su zarad opstanka na vlasti spremni da prodaju i rođenu majku i oca. Ne verujte Vučiću ni kad Vam darove nosi.


Na kraju, citiraću reči Patrijarha Pavla koje je uputio Dverima kao organizatorima Sabora za KiM 2007. godine: „Pitanje Kosova i Metohije je neodvojivo od pitanja Srbije i sudbine srpskog naroda. Srbija i srpski narod neće biti poraženi braneći Kosovo i Metohiju, niti će prestati da veruju u pobedu istine, prava i pravdeˮ.


Boško Obradović,

narodni poslanik i predsednik Srpskog pokreta Dveri