Српски Покрет Двери - Лого
Search
Napredno i familijarno, omča oko vrata građana Subotice!

Problemi vezani za vodovod i kanalizaciju ovih dana nisu pritiskali samo desetine hiljada onih koji u 21 veku još uvek nemaju rešene te osnovne komunalne usluge, već su neočekivane poplave ugrozile kompletno stanovništvo.

Za obrazloženje poplava i predlog sanacije je najpozvaniji bio prvi čovek JKP Vodovod i kanalizacija. Znali bismo pravi uzrok poplava: zapušteni i loše održavani slivnici, kanalizacija malog kapaciteta i ko zna šta još.


Za Dveri Subotice je ipak najvažnije šta je ova vlast učinila da se ti problemi reše!? Šta su i koliko Grad Subotica i JKP Vodovod i kanalizacija učinili da u prethodnom periodu ona trećina građana koja nema vodovod i ona trećina koja nema ni vodovod i kanalizaciju, priključe na vodovodnu i kanalizacionu mrežu?


Jedan od najvećih problema sa kojim se suočava JKP Vodovod i kanalizacija je kredit za prečistač koji otplaćuju građani Subotice i JKP Vodovod i kanalizacija. Da SNS želi dobro građanima Subotice mogao je uz pomoć svoje dobre konekcije sa vlašću na republici da taj kredit koji je omča oko vrata građanima Subotice prebaci da otplatu vrši Republika. Na taj način bi se JKP Vodovod i kanalizacija oslobodio stege i mogao da uzima kreditne linije i radi distributivnu mrežu mnogo brže nego što je to sada slučaj. Ali što bi naprednjaci to radili, njih interesuju samo nove investicije i kako da se u njih ugrade a troškovi oko prečistača svakako su na građanima Subotice i JKP Vodovod i kanalizacija. Umesto da država ulaže u infrastrukturne radove, gde svakako spada vodovod i kanalizacija ona se pojavljuje kao investitor u Akva Parku na Paliću.


Prethodnih dana se podigla tenzija u gradu jer je SNS pokušavao građanima da objasni da oni nemaju veze sa poplavama koje su se dešavale u gradu. Naravno, kad su neka loša dešavanja to sa SNS-om nema veze, opet su krivi neki drugi! Obraćanje je začinjeno sa familijarnim nastupom familije Laban, što je moramo priznati samo pokazatelj i dokaz nepotizma koji se gaji u vrhu subotičkih naprednjaka i funkcionera javnih preduzeća i ustanova.


Oni naši sugrađani koji nemaju ni vodu za piće ni kanalizaciju kojih je desetine hiljada ne mogu ništa lepo da kažu ni o rukovodstvu grada, ni o perspektivi boljeg života. Njih je grad zaboravio kao da oni ne pune budžet grada Subotice a pune ga u mnogo većoj meri u odnosu na ono što gradska uprava čini za njih.


Rezultati rada ove lokalne vlasti u prethodnom periodu su vidljivi na svakom koraku: traljavo, prljavo, netransparentno, neodgovorno. Grad je premalo ulagao u kanalizacionu mrežu i ove poplave su rezultat nebrige gradske vlasti . Tačno je da je kanalizacija malog kapaciteta ali da se brže radila distributivna mreža, radila bi se i mreža većih kapaciteta.


Dveri Subotice smatraju da svako naše domaćinstvo treba da bude priključeno na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, sa jasnim planovima i što kraćim rokovima kada bi se to desilo. Ovako u proseku na kanalizacionu mrežu se priključi oko 150 do 180 domaćinstava godišnje što znači da Subotici treba oko trideset godina da se reši taj problem. Broj građana koji će se priključiti na mrežu treba da bude mnogo veći .


Da je prilikom obraćanja na konferenciji za štampu umesto mnogo sumnjivih tendera na koje su Dveri ukazivale u prethodnom periodu od atarskih puteva, zimskog održavanja i mnogih drugih, direktor JP Za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanjePredrag Radivojević pokazao rezultate rada koji su na korist građana Subotice, tada bi njegovo obraćanje imalo i težinu . Ovako je on samo jedan od onih koje kad tad zakon mora da procesuira ako se provere sve javne nabavke koje su raspisane za vreme njegovog mandata u JP Za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje. Kad se to desi tada će građani videti o kojoj količini novca je reč i šta je sve moglo sa tim parama da se uradi na rešavanju osnovnih infrastrukturnih radova vodovoda i kanalizacije .


A moglo je mnogo. I moći će mnogo, sa nekom odgovornijom vlašću.


 

Izvor: Grad Subotica


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: