Српски покрет Двери у Врању дужан је да реагује поводом информације са портала “Бебац“ о резултатима великог националног истраживања: “Каква су нам породилишта“, у коме су учествовале маме из целе Србије и које су оцењивале сваки сегмент боравка у породилишту, од пријема до одласка кући са бебом у току 2019, године.

Према резултатима овог истраживања, маме које су се породиле у породилишту Здравственог центра у Врању су врло негативно оцениле квалитет пружених услуга и услове боравка у њему, тако да се ово наше породилиште нашло на последњем месту у Србији, у категорији тзв. малих породилишта. Посебно су лоше оцењени: услови боравка (2,47), доступност лекара после порођаја (2,46), подршка мами и беби (2.60), подршка дојењу (2,87). То значи да су, у највећој мери маме замериле на условима у којима бораве током и након порођаја, хигијенским условима и исхраном у породилишту. Такође, маме сматрају да су лекари и сестре у недовољној мери доступни након порођаја и да нису добиле адекватну подршку и савете у вези са дојењем и исхраном своје бебе.

Срспски покрет Двери указује још једном на врло тешку ситуацију у локалном здравственом систему којим управљају неуки, неодговорни и некомпетентни људи, којима је једини квалитет слепа страначка послушност и лојалност. Можда то и не би било толико значајно да цех такве неодговорности и незнања не плаћају наши најмлађи нараштаји којима је итекако потребна адекватна нега. Очигледно је да наше суграђанке заслужују много бољи и одговорнији третман у локалном породилишту јер од тога зависи и репродуктивно здравље свих, без обзира на страначку припадност.

Српски покрет Двери у Врању захтева од Министрарства здравља, али и од органа локалне самоуправе, да се озбиљно позабаве ситуацијом у породилишту Здравственог центра у Врању и да због оваквих лоших оцена позову на одговорност руководство ове здравствене установе које нема времена или не уме да се позабави побољшањем и унапређељем услова за заштиту репродуктивног здравља и здравља најосетљивијих категорија нашег становништва. Оцењујемо да је то руководство запоставило, да ли из незнања или своје бахатости, основне функције које им налажу сталну бригу и одговорност за здравље грађана, а посебно за здравље жена и деце. На жалост, преча им је стална медијска присутност у страначким активностима, како у тзв. аутобусима подршке тако и у прибављању капиларних гласова уместо да се активно баве правима наших суграђана на здраво родитељство.

ГрО Двери Врање

Фото:Инфоврањске.рс