Српски Покрет Двери - Лого
Search

Мајка је она која нас је родила, нежном руком миловала, ноћима бдила док горимо у температури.
Мајка је она која ће нам иако уморна, спремити палачинке и у 11 сати увече, опростити и пољубити и кад смо најкривљи. Знамо сви, мајчино „по туру“ – не боли…


Једна, највећа од свих мајки, родила је Спаситеља душа наших.
Материце су празник који се традиционално обележава у српском народу и један је од неколико који претходе Божићу као најрадоснијем хришћанском празнику и највећи је празник мајки и жена.
Две недеље пред Божић, очеви и деца везују мајке и оне им се „дреше“. Недељу пре тога се обележавају детинци а недељу после – оци.
У сваком од ова три празника се кроз симбол узајамног „дрешења“ учвршћују међусобне везе и љубав у породици.
А љубав и слога у породици су веома важни за дочек најрадоснијег хришћанског празника који нам долази – Божића.
Јер Божић је човека заувек повезао са Богом, претходно га разрешивши од његових греха.
Српски покрет Двери се у ери покушаја обесмишљавања свега што је традиционално и породично, и наметања ненормалног и антипородичног – залаже и бори за породицу и очување традиционалних породичних вредности.
Управо кроз ове хришћанске и српске празнике које обележавамо у очекивању оног најрадоснијег, ми учвршћујемо и јачамо породичне везе и љубав у породици.
Материце су празник који је симболично у средини – између детинаца и очева – „јер да није мајки – ни света не би било“.
Као и претходних година ГрО Двери  у Новом Саду обележила је овај празник у присуству мајки и деце у радосној и празничној атмосфери. 
У брзом и отуђеном начину живота који нам се све више намеће, топлина породичног гнезда  је место из ког оснажени и спокојни можемо да се ухватимо у коштац са свим изазовима пред које нас он ставља.

Ивана Стојановић, председник ГрО Двери Нови Сад

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: