Савет за здравство Српског покрета Двери поново позива на смиреност и хладнокрвност у наредним недељама, које ће можда одлучити о току и интензитету епидемије корона вирусом у Србији. Понављамо – паника је највећи непријатељ, јер води губитку контроле над ситуацијом и предавању стихији чије ће размере потом бити тешко контролисане.

     Знамо да је тешко подржати мере које предлажу припадници добро познате „галерије“ ликова који су у претходним деценијама вишеструко прокоцкали наше поверење и којима ни „највернији“ гласачи суштински не верују и они то и сами добро знају. Али они су репрезенти државе у овом тренутку и ту се тренутно не може ништа учинити.

Владање овом земљом се свело на претње и уцене, али се, на жалост, овај пут  појавила већа претња која је уз то још и невидљива и по живот опасна. Дугогодишњи живот у лажи на који смо пристајали и „пиромани“ како на највишим позицијама тако и на друштвеним мрежама су тренутно највећа опасност за проналажење средње мере у којој ову епидемију нећемо ни потценити ни преценити.

Морамо се ипак упитати да ли нам је потребно оволико застрашивања (од, војничким креветима, пренатрпаних колективних смештаја до целодневног полицијског часа). Морамо ли и у овом „рату“ максимално изгинути. Да ли смо свесни да смо много сличнији Италијанима и Шпанцима него северним народима, где је ниво социјалних контаката често мањи и у нормалним околностима, него код нас под рестрикцијама.

Перите руке, не додирујте лице рукама и држите дистанцу. И будите код куће. Ово се посебно односи на здраве и младе људе. Време ће бити лепо, а не нико не зна да ли носи вирус иако нема симптоме.

 

Савет Двери за здравство