Српски Покрет Двери - Лого
Search
Majke su najugroženija društvena grupa u Srbiji


Iako je Zakonom o PIO fondu majkama omogućen povlašćeni radni staž, za majke jednog ili dva deteta se primena ovog člana Zakona odlaže za 15 godina. Majke će morati da čekaju do 2032. godine na ostvarenje svojih prava i povlašćeni obračun penzije, ukoliko nisu rodile barem troje dece.



Dnevni list građane u šturom tekstu informiše o ovoj nedopustivoj i sramnoj diskriminaciji, ne navodeći ko je doneo odluku da jednostavno odloži primenu člana Zakona koji je stupio na snagu 2015. godine. Ovde valja napomenuti da je režim PIO fond preuzeo u svoje ruke, jer sam postavlja većinu u Upravnom odboru i tako odlučuje o sudbini osiguranika i ogromne imovine građana Srbije koji čitavog svog života uplaćuju sredstva na ime obaveznog penzijskog osiguranja.

Ako se prisetimo da je Aleksandar Vučić vređao majke, govoreći da mogu konju rep da iščupaju (Dveri još čekaju njegovo izvinjenje majkama zbog toga), da je izjavio da „možete kod kuće tući koga hoćete, ali ne i na javnom mestu“, da tragična ubistva u centrima za socijalni rad u Srbiji nisu izazvala ostavke nadležnih u lancu odgovornosti, pojačanu društvenu aktivnost državnih institucija i NVO sektora, onda ovakva vest zaista ne treba da nas čudi.

Umesto da sve veći broj, sve glasnijih i uticajnijih, nevladinih organizacija utiče na bolji položaj žena u Srbiji, događa se upravo suprotno. Žene u Srbiji nemaju elementarnu fizičku bezbednost, zdravlje im je ugroženo zbog načina života koji im režim nameće i posledica NATO bombardovanja (statistika oboljenja od raka dojke i grlića materice je alarmantna), a kada žele da se ostvare kao majke, prinuđene su da biraju između posla i porodice, između karijere i majčinstva. Radikalni feminizam bespotrebno izjednačava ženu sa muškarcem u smislu obavljanja teških fizičkih poslova, za koje nije fiziološki preodređena i koji joj direktno narušavaju zdravlje.

Najviše nas ljuti licemerje i prividna, jalova, borba za takozvane evropske vrednosti i ljudska prava. Najvatreniji borci za suzbijanje diskriminacije ćute, nema inicijativa za javna slušanja, tribine, zakonske izmene. Tek izabrani Zaštitnik građana propušta još jednu priliku da radi svoj posao kako mu i opis radnog mesta nalaže i da demantuje kritike Dveri iznete prilikom njegovog nameštenja o zataškavanju seksualnog uznemiravanja radnica u pravosuđu u Čačku. Mediji uglavno ne sarađuju na adekvatan način, sadržajem (nenamerno ili planski) samo podržavaju nasilje u porodici i zatiranje elementarne pristojnosti, empatije i dobročinstva.

                                          

Sasvim je očigledna dvoličnost u prvom redu protagonista Zakona o diskriminaciji. Oni svojim ćutanjem poručuju majkama, deci i osobama sa invaliditetom, da je ovaj zakon donet zbog nekih drugih, a ponajmanje da njih zaštite.

Ženska snaga Dveri će pojačati svoje aktivnosti u cilju stvaranja boljeg ambijenta za razvoj porodičnih vrednosti, čiji je žena prirodni nosilac i zaštitnik. Zdrava porodica je najbolja zaštita kako ženama, tako i svim ostalim njenim članovima, kako od životnih izazova, tako i od nemara i diskriminacije od strane lošeg državnog aparata.

Ženska snaga Dveri

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: