Novosti

Dveri Beograd: Kvadrati „jači“ od vlasti na Zvezdari

Dveri Beograd: Kvadrati „jači“ od vlasti na Zvezdari

Već godinama unazad Zvezdara važi za jednu od opština sa najvećim brojem objekata koji se zidaju nelegalno i uz nepoštovanje zakonskih i pravnih normi. Od juna 2016. godine kada je vlast na Zvezdari preuzela SNS problem divlje gradnje postaje još izraženiji i prisutniji.

U prilog tome govori i izveštaj o radu Uprave gradske opštine Zvezdara za 2016. godinu u kome je naveden podatak odeljenja za inspekcijske poslove da je broj predmeta bespravne gradnje u toj godini iznosio 629, što je povećanje od 20% u odnosu na 2015. godinu.

Poslednjih meseci pažnju građana Zvezdare privukao je slučaj nadogradnje u Ustaničkoj ulici 214-222. I pored višemesečnih protesta stanara zbog pravnog i fizičkog nasilja, kao i zbog ugrožavanja njihove bezbednosti i zdravlja koje investitor i izvođač radova vrše nad njima, o kojima su izveštavali i pojedini mediji, predstavnici poluga vlasti ostali su nemi.

Ni predlog odbornika Dveri u Skupštini opštine Zvezdara da se u dnevni red 7. sednice uvrsti razmatranje situacije u Ustaničkoj ulici nije dao rezultat jer je vrh opštinske vlasti odbio da o toj temi razgovara. Drugi slučaj koji je privukao pažnju javnosti i građana Zvezdare je gradnja višespratnice u Kladovskoj ulici broj 17, takođe bez neophodne dokumentacije i uz nepoštovanje zakona.

U oba ova slučaja opština nije reagovala pravovremeno i na adekvatan način i stala u zaštitu svojih sugrađana, već naprotiv. Tek kada se na 8. sednici SO pojavio veći broj stanara Ustaničke 214-222 odlučnih u nameri da ne napuste skupštinsku salu dok opštinska vlast ne pokaže barem malo razumevanja za njihov problem, došlo je do pomaka.

Nakon pauze koju je odredio predsednik skupštine Aleksandar Eror, predsednik opštine Miloš Ignjatović obratio se odbornicima i stanarima Ustaničke rekavši da će biti formirana radna grupa čiji će zadatak biti da sagleda i ispita sve okolnosti oko nadogradnje na navedenoj lokaciji.

Ubrzo nakon obećanja održan je prvi, i za sada jedini, sastanak radne grupe koji je protekao u poprilično napetoj i žučnoj polemici između predstavnika stanara i opštinskog rukovodstva. Utisak predstavnika Dveri u toj radnoj grupi je da ne postoji politička volja i odlučnost predsednika opštine i ljudi iz njegovog okruženja da stanu u odbranu stanara od pravnog i fizičkog nasilja kome su mesecima izloženi.

Takvo nedomaćinsko i neodgovorno ponašanje osoba iz vrha opštinske vlasti šalje jasnu poruku građanima Zvezdare da će i u narednom periodu biti prepušteni sami sebi sve dok je na vlasti koalicija SNS-SPS-GG Mirijevo.

 -

Savet za urbanizam i građevinarstvo

Gradske organizacije Dveri Beograd

Podeli vest: