Novosti

Dveri na petom jubilarnom Međunarodnom ekonomski forum na Krimu

Dveri na petom jubilarnom Međunarodnom ekonomski forum na Krimu

Srpsku delegaciju na petom Međunarodnom ekonomskom forumu na Jalti, predvodila je Dragana Trifković, predsednik Saveta za spoljne poslove i član Predsedništva Dveri. Ostali članovi delegacije bili su Marija Janjušević, narodni poslanik Dveri i Željko Veselinović, predsednik USS Sloga i odbornik u Skupštini Grada Beograda.

Forum je održan od 17-20. aprila, a na njemu su prema izveštaju organizatora, učestvovali visoki predstavnici preko 50 zemalja i svi važni domaći politički i privredni subjekti.
Pored delegata iz evropskih zemalja (Nemačke, Češke, Italije, Srbije, Francuske, Holandije, Belgije i dr.) u radu Foruma su učestvovali delegati iz Južne Amerike, SAD, Afrike i sa Bliskog Istoka. Najbrojnija delegacija je bila iz Sirije, predvođena ministrom ekonomije u sirijskoj vladi.


Program Međunarodnog ekonomskog foruma na Jalti je bio posvećen aktuelnim političkim i ekonomskim temama.
U jednom od najlepših hotela na svetu, Mriya, održano je 52 sesije na najrazličitije aktuelne teme, nekoliko okruglih stolova i multilateralnih sastanaka posvećenih konkretnim poslovnim projektima.


Prvog dana je bila zapažena sesija „Digitalna ekonomija“ na kojoj je jedan od govornika bila Dragana Trifković. Dragana je na panelu govorila o digitalnoj ekonomiji Srbije: „Srbija kao zemlja u razvoju nastoji da uhvati korak sa vremenom, zbog toga je digitalizacija tema o kojoj se mnogo govori.


S druge strane primena novih tehnologija je težak proces, posebno u onim sistemima koji nisu stabilni i koji su suočeni sa mnogobrojnim problemima. Digitalizacija traži strateški pristup, posebno kada su upitanju znanje i inovacije.“
Marija Janjušević je toga dana učestvovala na sesiji o gastroturizmu, i zaključila da su mogućnosti Krima i Srbije veoma slične, jer se oslanjaju na vino, med i specijalitete domaće kuhinje. Željko Veselinović je bio učesnik sesije o digitalizaciji u socijalnoj sferi, s obzirom ne njegovo veoma bogato iskustvo u radu sa sindikalnim organizacijama.


Drugi dan je obeležen brojnim bilateralnim susretima sa predstavnicima vlada Ruske Federacije, Krima, Sirije, Konga, Brazila, predsednicima BRIKS-a, preduzetnicima iz Moskve, italijanske oblasti Veneto, predstavnicima političkih partija iz Rusije, Nemačke, Francuske, Holandije, Belgije, Bugarske, Poljske, Grčke, Češke itd. Marija Janjušević je sa poslanicom Dume i drugim ženama u politici iz Rusije i širom sveta, učestvovala na panelu posvećenom ženama u biznisu „ Ekonomija partnerstva, ekonomija budućnosti“.
Veliku pažnju izazvala je i konferencija pod nazivom „Svet pod sankcijama, globalni izazov“, na kojoj je o odnosima Srbije i Rusije govorila i Marija Janjušević. Ona je tom prilikom kazala da je i Srbija pod pritiskom sa Zapada da uvede sankcije Rusiji, ali da veruje da se to neće nikada dogoditi.  Naglasila je da su Srbija i Rusila bile i sada su dve sestrinske države, a da će parlamentarni Pokret Dveri raditi na tome da tako i ostane. Zahvalila je predsedniku Rusije Putinu, što čitav svet, ali i samog predsednika Republike Srbije, podseća na postojanje Rezolucije SBUN 1244 i njen značaj za aktuelna dešavanja na Kosovu i Metohiji.
Nesporno je da je višegodišnje zalaganje Dragane Trifković da unapredi i intenzivira diplomatske odnose sa Ruskom Federacijom počinje da daje rezultate i da se sve više otvaraju mogućnosti za saradnju dve države, koji su danas u zabrinjavajućoj stagnaciji i to isključivo zbog povlačenja srpskih vlasti.


Srpski pokret Dveri će i ubuduće intenzivno sarađivati sa ruskim predstavnicima u svim oblastima, štiteći na taj način u prvom redu srpske interese i poštujući pri tom interese Rusije, kao  tradicionalno dokazanog prijatelja države Srbije.


 

Info služba Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.