Novosti

Dveri: Tražimo dela porodične politike, a ne reči

Dveri: Tražimo dela porodične politike, a ne reči

Nadamo se da je vlast konačno shvatila ono što im godinama pričamo – bela kuga je najveći problem države Srbije, ali to nije razlog za odricanje od Kosova i Metohije.

Današnje upozorenje predsednika Srbije da demografski nestajemo prvi je ozbiljan potez jednog srpskog državnika na ovu temu decenijama unazad gledano, ali samo na rečima. Postavljamo pitanje: Gde je aktuelna vlast bila prethodnih šest godina i gde su sve druge vlasti pre njih bile da pokrenu rešavanje ovog državnog prioriteta broj 1? Šta se čekalo?


          Srpski pokret Dveri od svog ulaska u politiku 2011. godine, a i pre toga kroz Pokret za život i organizaciju porodičnih šetnji, insistira na rešavanju problema bele kuge kao najveće opasnosti u kojoj se nalazi naše društvo i država. Samo u poslednjih 10 godina izgubili smo 400.000 stanovnika i još toliko je sigurno napustilo ovu zemlju, a nije bilo nikakvog rata ili smrtonosnih zaraznih bolesti. Bez stanovništva nema ni privrede, ni bezbednosti, ni budućnosti Srbije. Nadamo se da je vlast konačno shvatila ovo što im pričamo godinama i da neće sve opet ostati mrtvo slovo na papiru kao dosadašnji rad Kabineta ministra bez portfelja za demografiju i populacionu politiku.


          Prilikom konsultacija sa tadašnjim mandatarom za sastav nove Vlade Srbije po ulasku Dveri u Narodnu skupštinu 2016. godine, izložili smo čitav program porodične politike i iznova ga stavljamo na raspolaganje vlastima. Naš cilj bavljenja politikom nije da pobede Dveri, već da pobedi porodična politika. Mnogo je bilo praznih priča vlasti – sada hoćemo konkretne ideje za podršku rađanju, mladim bračnim parovima i porodicama sa decom. Tražimo dela porodične politike, a ne reči. Spremni smo da pohvalimo svakoga ko uradi nešto dobro u ovom pravcu, bez obzira što smo žestoka opozicija aktuelnoj vlasti, ali do sada se nije radilo dobro i praktično ništa nije urađeno po ovom pitanju.  


          Dveri još jednom podsećaju na moguću konkretizaciju porodične politike: reforma kompletnog poreskog sistema u korist braka i porodice, prema kojoj će svi kako sklope brak i dobijaju decu plaćati sve manji porez na zarade i imovinu, finansijski podsticaji za svako novorođeno dete do 18 godine života, posebna podrška za samohrane majke i očeve, zapošljavanje makar jednog člana u svakoj porodici u kojoj nijedan član nije zaposlen, finansiranje kamate za stambeni kredit od strane države za rešavanje stambenog pitanja, fleksibilno radno vreme...


Dveri su svoj predlog rešenja problema demogarfske slike ponudili i Narodnoj skupštini, kroz predaju Porodične dekalarcije na usvajanje. Međutim, ona se nikad nije pojavila ni na dnevnom redu i dalje se pitamo zašto?


          Stručni savet Predsedništva Dveri za porodičnu i socijalnu politiku stoji na raspolaganju da pomogne vlastima sa konkretnim idejama koje su ovaj problem rešile u brojnim drugim zemljama sveta. Vlast ne treba da se ustručava da preuzme dobre ideje od onih koji se bolje razumeju u ovu materiju od njih, iako su deo opozicije u Srbiji. Podela na vlast i opoziciju nema nikakvog smisla ako postanemo zemlja bez dece, mladih i budućnosti – ako demografski nestanemo. Zato je ovo odlučujući čas i zato će predstavljanje porodične politike Dveri i dalje biti glavni deo našeg političkog delovanja.   


Informativna služba Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.