Novosti

Kostić: Deklaracija o opstanku srpske nacije - dimna zavesa pred novim ustupcima EU

Kostić: Deklaracija o opstanku srpske nacije - dimna zavesa pred novim ustupcima EU

Dok predsednik Republike Srbije najavljuje Deklaraciju o opstanku srpske nacije, ministar spoljnih poslova najavljuje gašenje konzulata u Rijeci, Herceg Novom i Mostaru. O čemu se ovde radi?

Da li samo Deklaracija  može rešiti konkretne probleme Srba u regionu? Teško! Za to je potrebno i potpisivanje bilateralnih sporazuma sa svakom državom ponaosom, gde će naši državnici insistirati na rešavanju konkretnih problema svojih sunarodnika, kao što su problemi:  imovine srpskih državljana, dobijanja dvojnog državljanstva, zaštite srspkog pisma i jezika, imovine SPC i kulturnog blaga srpskog naroda, formiranja srpskih kulturnih centara u svim država regiona, zdravstvene i socijalne zaštite naših državljana...

Nama je neophodna  Deklaracije o opstanku srpske nacije i zaštiti Srba u rasejanju i regionu, koja će biti usvojena u Skupštini Srbije i koja će biti pravno obavezujući dokument  za sve srpske političare koji se nalaze na državnim funkcijama, bez obzira kojoj stranci pripadaju, jer i Ustav Republike Srbije u članu 13. piše da „ Republika Srbija štiti prava i interese svojih državljana u inostranstvu“.

Ova izjava Ivice Dačića više liči na političku strategiju stvaranja neke nove postjugoslovenske nadnacionalne zajednice na Balkanu, kao što je već najavljeno na regionalnom samitu u Trstu i koja bi zasigurno imala antisrpski karakter.

Međutim,  najnovije izjave ministra spoljnih poslova o zatvaranju konzulata Republike Srbije u Mostaru, Rijeci i Herceg Novom su u političkoj suprotnosti sa Deklaracijom o zaštiti srpske nacije u regionu. Umesto što najavljuje gašenje postojećih konzulata, kao da Srbima u Hrvatskoj i Crnoj Gori teče med i mleko, Ministarstvu spoljnih poslova bi bolje bilo da razmišlja  o otvaranju konzulata u Beranama, Drvaru, Skadru i Kninu, o čemu se već govorilo u Skupštini Srbije i u srpskim medijima.

To najbolje svedoči brza reakcija svih drugosrbijanaca i glasnogovornika evroatlanskih integracija u Beogradu da je na delu oživaljavanje velikosrpskih ideja, što je odmah prouzrokovalo objašnjenje i pravdanje predstavnika vlasti,  kako se ne bi ugrozio put Srbije u EU!

Najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika  da će zajednički napisati Deklaraciju o opstanku srpske nacije bi bio odličan politički potez, pošto su  Srbi trenutno najobespravljeniji narod na prostoru bivše SFRJ.


Info služba Dveri 


Podeli vest: