Novosti

Novosađani moraju brižljivije čuvati uspomenu na Ignjata Pavlasa

Novosađani moraju brižljivije čuvati uspomenu na Ignjata Pavlasa

U godini kada proslavljamo 100 godina od Prisajedinjenja Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji, svakako se treba setiti i velikana kakav je bio Ignjat Pavlas.

Ovaj u našoj istoriji nepravedno marginalizovan velikan je jedna od najznačajnijih i najmarkantnijih figura u novijoj srpskoj istoriji.


Ignjat Pavlas bio je doktor pravnih nauka i veliki humanista. Te 1942. godine probio se do srpske komande u Beogradu i tražio što hitnije oslobađanje Novog Sada. Na balkonu Matice srpske zajedno sa Jašom Tomićem radosno je sa velikim brojem građana klicao - Sloboda!Ignjat Pavlas (u sredini), starešina Sokolske župe Bačke, sa sokolskim društvom Čuruga (foto: Jadovno)


Bio je potpredsednik Srpskog narodnog odbora i jedan od njegovih osnivača. Predsedavao je Velikom Narodnom Skupštinom  kada je glasano o prisajedinjenju.


Bio je starešina najuspešnije organizacije Sokola u tadašnjoj  Jugoslaviji, osnivač planinarskog društva Željezničar i doživotni predsednik veslačkog kluba Danubijus.Dr Ignjat Pavlas sa tazbinom – porodica Kozjak u Šidu 1923. godine (foto: Jadovno)


Te 1942. godine u rano jutro, na -30 stepeni izveden je sa svojom suprugom iz svoje kuće i odveden do Sokolskog doma gde ja sa ostalim nevinim građanima sproveden na novosadsku plažu Štrand.


Slušajući ceo dan stravične krike majki i ostalih mučenika, nije više mogao da izdrži i prijavio sa za smrt preko reda. Držeći se za ruke sa suprugom Olgom skočili su u ledenu vodu, gde su ih sustigli meci...Ujedinjenje Vojvodine sa Srbijom na kojoj je naslikan dr Pavlas kao predsedavajući


Ovaj nepravedno zaboravljeni velikan Novog Sada koji je dobio samo naziv jedne ulice zaslužuje da se na njegovoj kući postavi makar spomen ploča. Kao što vidimo kuća se renovira, nadozidana je i pitanje je kako će ona izgledati, ali biće dovoljno da makar i na ovako izmenjenoj kući Novi Sad postavi spomen ploču koja bi podsećala današnje i buduće generacije na jednog ovakvog velikana i velikog građanina Novog Sada.


Ovim Srpski pokret Dveri nastavlja svoju inicijativu za odavanje počasti znamenitim Novosađanima kroz postavljanje spomen tabli na njihovim kućama kako bi se njihova dela sačuvala od zaborava.

 


Ivana Stojanović

GO Dveri Novi Sad

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.