Novosti

Vratiti misiju SB UN po završetku mandata Euleksa

N1 info

Vratiti misiju SB UN po završetku mandata Euleksa

Mandat misije EULEKS ističe 14. juna, a jedino što je ova misija izvršila je pružanje podrške samoproglašenoj nezavisnosti Kosova. Podržavamo odlazak Euleksa po isteku mandata, ali tražimo hitno zasedanje SB UN i povratak mandata i nadležnosti UNMIK, jer Srbi na Kosmetu ne smeju biti ostavljeni na milost i nemilost lažnih kosovskih institucija.

Odlazak Euleksa je prilika da Srbija traži reafirmaciju Rezolucije 1244 SB UN i njeno potpuno sprovođenje. Ćutanje Vlade i predsednika Srbije po ovom pitanju je pogubno za Srbe na KiM.


Euleksu nije ni bilo mesto na Kosmetu, jer je njegovo prisustvo počivalo na kršenju Rezolucije 1244, a način na koji je dat mandat Euleksu predstavlja primer povrede unutrašnjeg prava RS i  ugrožavanja državnih i nacionalnih interesa nizom postupaka vlasti Borisa Tadića, koje je nastavila da sprovodi i trenutna vlast u Srbiji.Savet bezbednosti UN


Euleks od samog početka nije imao veze sa međunarodnim pravom, već je njegova uloga bila čisto ideološka i politička, u vidu pomoći podizanju državnosti ilegalnih organa u Prištini.


Sa prestankom mandata Euleksa stekli su se uslovi za povratak misije OUN na Kosmet, što je i pretpostavka vraćanja u pravni život Rezolucije 1244 i očuvanja Kosmeta kao sastavnog dela Srbije.


Zahtevamo da Vlada Srbije hitno zahteva sazivanje sednice SB UN na kojoj će se razmatrati rad ove misije i konstatovati potpuni neuspeh  EULEKS koji nikada nije postupao kao statusno neutralan i koji je očiglednim i brutalnim kršenjem i nizom faktičkih preinačenja Rezolucije 1244 povredio međunarodno pravo. Vlada Srbije treba da zahteva da se na ovoj sednici odlučuje o vraćanju misije OUN na Kosmet.


 

Info služba Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.