Boško Obradović: Izbori kao u Lučanima i Medveđi nisu izbori već prisilno glasanje, bez slobode medija nema poštenih izbora

Pozdravljam odluku Predsedništva Srpskog pokreta Dveri da već sada proglasimo neizlazak na lažne izbore na proleće iduće godine, upravo zato što to i nisu izbori, već prisilno glasanje bez istinske slobode izbora.

Jedino rešenje za ovu političku krizu je neizlazak na takve lažne i unapred neregularne izbore, ostavka ministra policije Nebojše Stefanovića zbog falsifikovanja fakultetske diplome i pad Vlade Srbije, nakon čega bi bila formirana prelazna Vlada koja bi omogućila slobodu medija i fer i poštene izbore. Tu prelaznu, tehničku Vladu bi činili ko-ministri iz redova opozicije, a ona bi trajala najmanje 6-12 meseci kako bi u tom periodu na slobodnim medijima mogao da se obezbedi dijalog između vlasti i opozicije i čuje drugačije mišljenje od vlasti uopšte.


U tom smislu, važno je naglasiti da sloboda medija ne znači samo gostovanje opozicionih političara na medijima već – pre svega – istraživačko novinarstvo kako bi građani Srbije mogli da budu informisani o svim tabu-temama u našem društvu: šta je plan za Kosovo, koliko koštaju auto-putevi u Srbiji, zašto država subvencioniše strane a ne domaće firme, čime se bave javni izvršitelji, šta se desilo u Savamali, a šta na Kopaoniku, kako je porodica Vučić došla u posed sedam nekretnina i imovine u vrednosti većoj od miliona evra u Beogradu, da li je ministar policije kupio diplomu ili kako se u rancu njegovog oca našlo 300.000 evra u kešu nepoznatog porekla, zašto su udžbenici za školu toliko skupi, da li je tačno da hladnjače koje utiču na cenu maline drži urednik „Informera“ Dragan J. Vučićević, gde su završile ukradene penzije penzionerima…


Bez otvaranja medija za drugačije mišljenje nema slobodnih izbora. I takvo otvaranje medija ne znači ništa mesec dana pred izbore već mora da postoji minimum 6-12 meseci slobodnih medija da bismo imali fer i poštene izbore. To je samo jedan ali presudan uslov da bi se izbori mogli nazvati demokratskim, jer ako nema ravnopravnog učešća svih budućih izbornih učesnika na medijima pre izbora onda to nisu izbori već prisilno glasanje građana koji su obmanuti svakodnevnom medijskom propagandom vlasti i ucenjeni radnim mestima da moraju da glasaju za vlast.

 


Info služba Dveri