Српски Покрет Двери - Лого

Бошко Обрадовић

Председник Српског покрета Двери

Бошко Обрадовић

Председник Српског покрета Двери

Бошко Обрадовић рођен је 23. августа 1976. године у селу Вранићи код Чачка. После завршене Гимназије у Чачку студирао је србистику (српски језик и књижевност са општом књижевношћу) на Филолошком факултету Универзитета у Београду, где је дипломирао 2002. године.

Аутор је дипломске студије „Позиција српске књижевне деснице у 30-им годинама XX века“, која је изашла као књига под насловом „Милош Црњански и нови национализам” (Хришћанска мисао, Београд, 2005), за коју је добио награду „Милош Црњански” за најбољу књигу есеја објављену на српском језику у периоду 2003-2005.

Са још двоје студената Филолошког факултета 1999. године покренуо је гласило студената србистике „Двери“, које је временом прерасло у један од водећих српских часописа за националну културу и друштвена питања „Двери српске“, из чијег круга сарадника је 2003. формирано Удружење грађана Српски сабор Двери. чији је један од оснивача.

У даљем периоду рада Двери као патриотске невладине организације приредио је више тематских бројева часописа „Двери српске“, био је један од уредника интернет презентације www.dverisrpske.com, главни уредник и водитељ ТВ продукције „ДВЕРИ СРПСКЕ“, као и покретач и менаџер пројеката Сабора српске омладине, Српске мреже и Светосавске школе.

Уласком Двери у политику 2011. године постао је један од оснивача и члан Старешинства Групе грађана „Двери – за живот Србије“, на чијој листи је био кандидат за посланика на републичким изборима 2012. и први на листи на локалним изборима у Чачку, где су Двери освојиле 15% гласова. У скупштини града Чачка био је одборник од 2012. до 2016. године и шеф одборничке групе „Двери – за живот Чачка“, као највеће опозиционе одборничке групе.

На ванредним републичким изборима 2014. године био је носилац листе Двери за републички парламент. На ванредним републичким изборима 2016. био је један од двоје носилаца изборне листе Двери – Демократска странка Србије, после којих су Двери ушле у Народну скупштину и формирале посланичку групу чији је постао председник.

На Оснивачкој скупштини политичке организације Српски покрет Двери, одржаној уочи Видовдана (27. јуна) 2015. у Чачку, Бошко Обрадовић је изабран за првог председника Српског покрета Двери који је потом уписан у регистар политичких организација у држави Србији. На Петом, редовном, Сабору Српског покрета Двери, одржаном 23. јуна 2019. године у Београду, Бошко Обрадовић је поново изабран за председника Српског покрета Двери.

Био је један од оснивача Савеза за Србију, као највеће опозиционе групације у периоду 2018-2020, и један од лидера уједињене опозиције у бојкоту избора на свим нивоима у јуну 2020.

Био је запослен као библиотекар за културно-просветну делатност и односе са медијима Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ у Чачку 2002-2009, затим као менаџер удружења грађана Српски сабор Двери 2009-2013, потом и као један од оснивача и уредник у издавачкој кући Catena mundi д.о.о 2013-2016, до ступања на дужност народног посланика у Народној скупштини Републике Србије. По окончању посланичког мандата 2016-2020. вратио се издаваштву и активностима у невладином сектору, поставши секретар Удружења грађана „Форум за националну демократију“, као настављача некадашњег Српског сабора Двери.

Бави се публицистиком. Писао је за бројне штампане и електронске новине у земљи и дијаспори: „Нова искра“, „Православље“, „Српска борба“, „Печат“, „Данас“, „НИН“, „Србин инфо“… Написао је више десетина ауторских текстова, а у име Двери имао више стотина јавних и медијских наступа на трибинама, конференцијама и медијима широм Србије, региона, Европе и света.

До сада је објавио следеће књиге:

  • „Милош Црњански и нови национализам“, Хришћанска мисао, Београд, 2005;
  • „Српски завет – српско национално питање данас”, збирка изабраних текстова, у три издања (Српски сабор Двери, Београд, 2007, 2008, 2010);
  • „Српска унија“ у два издања (Catena mundi, Београд, 2012, 2013);
  • „Српска десница – позиција српске књижевне деснице 30-тих година 20. века” (проширено издање), Catena mundi, Београд, 2015;
  • „Где бежите! – Одабране скупштинске беседе 2016-2018. године“, Pi-press, Пирот, 2019.
  • „Криминални кругови – Бела књига о криминалу и корупцији у врху МУП-а Србије и актуелне власти СНС“, Српски покрет Двери, Београд, 2020.

 

Ожењен је и са супругом Јулијом брине о петоро деце: Александри, Мини, Магдалини, Анђелији и Растку. Живи у Чачку.

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: