Dveri Prijepolje: Da li je Polimlje pušteno niz Lim?

Po gradu se šuška da se FK Polimlje nalazi u najozbiljnijoj krizi u svojoj istoriji i da je čak dovedeno u pitanje učešće u ligi naredne sezone. Ako se obistine ove crne slutnje neće to biti ništa neobično jer lokalna vlast ima jedan vrlo neobičan talenat – sve čega se dotakne i upropasti. Ni lokalni fudbalski klub ne može biti izuzetak.

Dva su razloga zbog kojih je „Polimlje“ postalo teret za opštinsku vlast i zbog kojih oni ne umeju da se izbore sa izazovima koje nosi upravljanje jednim sportskim kolektivom koji ima tradiciju dugu skoro 100 godina.


Prvi razlog je što je sport kao i kultura i obrazovanje neprofitabilna grana u koju stalno mora da se ulaže a rezultati se ne mogu očekivati u kratkom roku niti su merljivi poput recimo trgovine i raznih uslužnih delatnosti.


Asfaltiranje ulica u određenim područjima, zapošljavanje partijskih aktivista, akreditovanje pojedinih privatnih fakulteta, vrlo brzo donosi političke poene i višestruko vraća uloženo ali finansiranje sportskih klubova ne daje skoro nikakvu garanciju da će doneti bilo kakvu korist onima koji su na vlasti.


Zato je za vođenje sportskih društava potrebna stručnost, ljubav prema sportu, prema omladini, prema svom gradu, strpljenje, neretko i žrtva a pre svega igračko iskustvo. Kada se zna da opštinu Prijepolje trenutno vode Dragoljub Zindović, Stana Marković, Peđa Matović, Samir Tandir, Stanko Kijanović, Milan Gačević, Nebojša Žunić i njima slični i kada se pogledaju njihove karijere svima je jasno da niko od njih ne poseduje ni jednu od nabrojanih kvalifikacija pa ne treba da čudi što je FK Polimlje tu gde jeste. Njihova interesovanja su na nekim drugim mestima.


Drugi razlog je što je vođenje jednog fudbalskog kluba u siromašnoj zemlji u današnjem vremenu veoma komplikovan posao. U poređenju sa drugim sportovima fudbal ima neuporedivo veće troškove jer ima više registrovanih igrača u bar pet uzrasnih kategorija, više trenera, stadioni iziskuju kompleksnije održavanje, duža su prvenstva, duža putovanja, skuplje su dnevnice službenih lica i tako redom.


Svuda u svetu ovim se bave menadžeri vizionari čiji rad pokaže prve rezultate tek posle pet ili deset godina a među predstavnicima prijepoljske vlasti teško se može za nekoga reći da ima bilo kakvu viziju a kamoli sportsku. Pitajte ih: „Kako vidite FK Polimlje 2024. godine?“ i sve će vam biti jasno. 


 Očigledno je da lokalni vlastodršci ne mogu da shvate zašto milionski iznosi moraju svake godine da se opredeljuju za tako nešto kad bi mogli da se skrenu na neku drugu stranu. Primetno je da oni vole da finansiraju nezvanične, rekreativne, netradicionalne i kao bajagi sportske manifestacije kao što su turniri u malom fudbalu na kojima uglavnom nastupaju „omladinci“ od 40 i veterani od 50 godina. Zanimljivo je i da tu ne postoje obavezni troškovi a ni transparentnost nije neophodna.


Posmatrajući dosadašnju praksu ove lokalne vlasti možda je posle napada na AK Polet i RK Pobednik logično da FK Polimlje bude sledeća žrtva.


Na kraju molba svim sportistima, sportskim radnicima i ljubiteljima sporta u Prijepolju – ubuduće ne dozvolite da oni koji su bežali sa časova fizičkog vaspitanja, oni koji imaju „dve leve noge“, oni koji se sportom bave u kafani i kladionici, a posebno oni koji se brzo bogate, bilo kad odlučuju o vašoj sudbini i sudbini vašeg kluba.

 


OO Srpskog pokreta Dveri – Prijepolje