И епилог свега, ма колико чудно звучало је да су Двери и бивши члан ДС спречили пријепољску срамоту. Грађани Пријепоља захваљују се Крсту Јањушевићу што је прихватио став и подржао борбу Двери поводом иницијативе Бошњачког националног вијећа везне за мост у Шарампову. Такође, грађани изаражају захвалност што је изнео тачну цифру коју је Република Србија издвојила за реконструкцију поменутог моста, коме Вијеће жели да да име по бескрупулозном ратнику крвавих трагова – Мехмеду II Фатиху.
Е, сад би било лепо да овај високопозиционирани функционер СНС каже и тачну цифру коју држава, на годишњем нивоу, издваја за Бошњачко национално вијеће, како би оно могло несметано да ради, тј. да смишља и предлаже разне иницијативе и поставља разне спомен-плоче.
Наравно, лепо би било и да обавести јавност како и зашто је мост завршен три године након истека рока, а трошкови вишеструко увећани и да ли је због тога јуче на свечаности током које је премијерка отворила мост, било врло мало Пријепољаца?
Господин Јањушевић, као координатор СНС задужен за Западну Србију, је и најпозванији да објасни где је нестала храброст локалних представника његове партије да се супротставе овој увредљивој иницијативи БНВ, па је морао да интервенише лично он. Да не беше Двери и прибојца Крста, бившег члана ДС, данас би, највероватније, обновљени мост носио име освајача, на срамоту успаваних пријепољаца и њихових представника у власти и парламенту.
Уз сво уважавање господина Надира Дацића, а посебно његове верске функције, са жељом да се наше сопштење нипошто не схвати као опонирање једном свештеном лицу већ председнику ИО БНВ, морамо још једном да се осврнемо на његове проблематичне иницијативе и изјаве из претходног периода.

Наиме, г. Дацић је неколико пута демантовао самог себе, па би добро било да, у догледно време, мирне главе, одговори на неколико питања, која му постављамо; не да би се распиривале поделе између Срба и Бошњака, већ, напротив, да бисмо као људи у нормалној размени мишљења дошли до пуне истине, а можда и разумевања.

Да ли је он, као председник ИО БНВ, покренуо иницијативу да се реконструисаном мосту у Шарампову додели име „Фатихов мост“ или само да му се постави плоча која је пронађена у кући г. Авдагића?

Да ли је овом иницијативом хтео да узвелича Мехмеда II Фатиха, који је живео у 15. веку или Мехмеда V Решада, који је живео у 19. и 20. веку?
Да ли је неки од ових османских султана био Бошњак или родом из Пријепоља или Србије?
Да ли БНВ наступа као представник бошњачке или турске националне мањине, или можда обе?
Да ли зна да је Мехмед II Фатих на коњу ујахао у цариградску Свету Софију, рушио и палио манастир Милешеву, а при уласку у Ново Брдо својим ратницима подарио 700 заробљених девојака и младих жена, као награду за добро обављен војнички посао?
Да ли зна да је Мехмед II Фатих први увео братоубиство како би обезбедио да буде једини регуларни претендент на престо?
Да ли зна да је поређење Светог Саве и Мехмеда II Фатиха, потпуно неумесно и срамотно, јер је Растко Немањић, историјски гледано, био свештеномонах и духовни вожд, а касније и светитељ за православне хришћане, а Мехмед II само световни владар?
Да ли зна да је за Србе увредљиво поређење чак и националног ослободиоца Карађорђа, што је овај несумњиво био, а камоли оца нације Светог Саве, са било којим османским освајачем?
Да ли се сећа да је у време кад су постављена два споменика Светом Сави у Пријепољу, његово БНВ, за тадашњу српску власт, било илегална организација, те да су за ту иницијативу Бошњаци могли да сазнају преко својих легалних политичких представника у локалном парламенту и, наравно, нису исказали никакво противљење?
Да ли је свестан да реконструисани мост у Шарампову нема никаву ни архитектонску, ни историјску, ни материјалну везу са мостовима које су градили Мехмед II и Мехмед V, јер има нове темеље, нове носаче и нову горњу плочу?

И на крају, прича се да је БНВ поднело захтев да му се и из општинске касе одобре редовна средства за рад. Ако се то деси, претпостављамо да ће њихов радни учинак постати дупло већи, али не знамо да ли ће то бити на радост или жалост грађана Пријепоља и Србије.

 

*Извор: запад-инфо.рс