Насловна » Марко Пушица

Марко Пушица

marko-pusica-predsednistvo-dveri

Рођен је 11.01.1980. године у Смедереву. Основну школу и гимназију завршио је у Смедереву. Школовање је наставио на Правном факултету Универзитета у Београду. На истом факултету је 2005. године дипломирао на правосудном смеру. По завршетку основних студија, паралелно са стажирањем у суду и адвокатури, похађао је и последипломске магистарске студије на смеру за уставно право и политички систем.

Правосудни испит пред Министарством правде је положио 2009. године, након чега је наставио породичну традицију и уписао се у Именик адвоката при АК Пожаревца. Самосталну адвокатску праксу активно обавља почев од 2010. године. У адвокатској пракси се претежно бави одбранама у кривичним предметима.

На Правном факултету Универзитета у Београду је био оснивач и председник Удружења студената Правног факултета „Номоканон“ и током његовог мандата су организоване најуспешније трибине, предавања и манифестације овог удружења („Страдање српског народа на Косову и Метохији“, „Истина о Сребреници“, „Дани Русије на Београдском универзитету“ итд.).

Почев од 2003. године, у националној штампи и интернет медијима је објавио велики број чланака, анализа и радова на различите теме из уставног права и политичког система. Поводом истих тема је имао више јавних наступа.

Последњих година, поред адвокатске праксе, активно се бави и научним радом у кривичноправној области, а објавио је више научних радова и учествовао на више међународних скупова и сусрета у Републици Србији и иностранству (Руска федерација, НР Кина). Члан је управног одбора Удружења за међународно кривично право.

Дуги низ година се бавио спортским стрељаштвом и на више такмичења је освајао медаље.

Резервни је пешадијски официр Војске Србије.

Ожењен је и отац је једног детета.

 

Ангажовање у Дверима

Учествовао је на првом Сабору српске омладине одржаном на Филолошком факултету у Београду и након тога наставио сарадњу са Српским сабором Двери, кроз заједничке акције и трибине у оквиру Српске мреже.

У Дверима је обављао више функција. Био је оснивач и члан Правног тима, члан Руководства, члан Радне групе за израду статута, члан Прелазног већа и координатор Комисије за правилнике. Током избора одржаних 2012. и 2014. године био је члан Републичке изборне комисије испред Групе грађана „Двери“.

Као потпредседник покрета, члан је Председништва и председник је Савета за уставна питања, правду и законодавство.

Подели наShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0