„Немам проблем да седнем с било ким из редова власти и преговорам о фер и поштеним изборима, али се ипак поставља питање који је смисао разговора с било којом делегацијом СНС коју не чини њен председник. Мислим да је практичније да се директно разговара с њим и да све друго може бити губљење времена”, каже у интервјуу за Нова.рс председник покрета Двери Бошко Обрадовић.

       У сусрет преговорима с влашћу, портал Нова.рс је припремио серијал интервјуа с потенцијалним учесницима дијалога којем би требало да посредују представници Европског парламента.

Говорећи о евентуалном заједничком учешћу опозиције у разговорима с представницима режима, Обрадовић је истакао да је важно да се опозиционе организације договоре о заједничкој платформи и представницима, јер се тиме, како каже, показује озбиљност. Према његовим речима, најпре би требало одредити колико ће времена остати до избора након дијалога, те да је важно јасно прецизирати какве су гаранције да ће се договорено у преговорима заиста и испунити.

Ко би био прихватљив саговорник испред власти?

Лично немам проблем да седнем с било ким из редова власти, кога год да одреде, то ће за мене бити легитимна делегација. Ипак, поставља се питање који је смисао разговора с било којом делегацијом СНС коју не чини њен председник. Све о чему буду разговарали с нама, чланови делегације власти ће морати да однесу њему на канабе и он ће морати да одлучује. Стога, мислим да је практичније да се директно разговара с њим.

А како вам делује идеја да комплетну опозицију на тим преговорима представљају Бојан Пајтић и Слободан Самрџић?

До сада није било разговора о томе. Тренутно се ради на изради заједничке платформе, а након тога ће тема бити заједничка делегација. Наравно, уколико се договоримо око поменуте платформе, не видим разлог да не буде ни заједничке делегације. Оба поменута кандидата су несумњиво људи од огромног политичког искуства и мислим да се ради о људима који би свакако били драгоцени у тиму за преговоре. Да ли баш они треба да нас представљају или треба да буду нека врста саветника за ту делегацију, то је нешто око чега сам поптуно отворен да разговарам с колегама из опозиције.

 

Бошко Обрадовић, председник Српског покрета Двери

 

Колико сте далеко, односно близу, договора с осталим странкама по питању усаглашавања заједничких услова, платформе?

Сматрам да смо веома близу. У првој тачки нашег документа се истиче да уједињена опозиција, која је бојкотовала претходне изборе, мора да има заједничку платформу и да треба да има заједничку делегацију која би нас представљала у том дијалогу. Тиме бисмо показали озбиљност и према властима, као и према европосланицима.

С ким тренутно разговарате о усаглашавању захтева?

Тренутно разговарамо са свима који су показали интересовање да се дође до заједничке платформе. Од Скупштине слободне Србије, преко Црте, до наших партнера из бојкота. Такође, мислим да након нашег усаглашавања и прављења јединствене платформе, исту треба да понудимо и свим другим колегама у опозицији, без обзира да ли су излазили на прошлогодишње изборе.

Због чега се они одмах не укључе у разговоре о платформи?

Зато што смо става да странке и политичке организације које су бојктовале изборе имају већи легитимитет да предводе опозицију на преговорима са властима.

Шта су минимални услови које власт мора да испуни у преговорима?

За мене постоје два оквира која су пресудна, па тек онда долазе конкретни услови. Први је кад ће тај дијалог почети и кад ће се завршити, односно колико ће остати времена до избора на свим нивоима. Лично сматрам да је минимум шест до девет месеци потребно да прође до избора. Други оквир се односи на гаранције. Ко нама гарантује да ће се оно што договоримо заиста бити и примењено?

Предложио сам колегама у опозицији неколико модалитета који су већ примењивани у земљама у окружењу – од прелазне, техничке владе, каква је била у Аустрији, до ко-министара из редова опозиције у кључним министарствима за спровођење избора, као што је био случај у Црној Гори. Такође, треба размотрити и могућност формирања заједничке комисије власти и опозиције, по угледу на Северну Македонију, које би имала поптуна овлашећања да спроводи оно што је договорено и која би контролисала читав изборни процес. Пошто одговоримо на ова два питања, онда долазимо до тема која су важне за слободне и поштене изборе.

Може ли после свега опозиција заједно да учествује на следећим изборе?

Оног тренутка кад потпишемо споразум између власти и опозиције за одржавање слободних и поштених избора, ми ћемо отпочети разговоре о најбољем моделу изласка на њих. Постоји неколико модела, али ја сам их свео на два – један је пример Србије из 2000. године, која подразумева јединствену опозициону колону против власти, а други се односи на оно што смо видели недавно на изборима у Црној Гори, где је опозиција изашла у три колоне. Ми треба да седнемо како бисмо о томе озбиљно поразговарали и да кроз истраживање јавног мњења видимо шта грађани мисле да је најбоље решење.

Недавно су расписани локални избори у Косјерићу, Зајечару и Прешеву. Хоћете ли учествовати на њима или ћете их бојкотовати?

Лично сматрам, а мислим да то треба и да уђе у заједничке захтеве опозиције, да сви избори у Србији треба да буду одложени до договора власти и опозиције о слободним и поштеним изборима, јер у оваквој атмосфери изборна трка нема никаквог смисла. С друге стране, покрет Двери и ја смо спремни да подржимо сваки наш локални одбор или поједница који жели да се бори у својој локалној средини и да у таквим, нерегуларним условима, покуша да представља грађане. Дакле, све зависи од случаја до случаја.

Недавно је Ђорђе Вукадиновић изнео предлог да Драган Ђилас треба да иде на прелиставање штампе у јутарњем програму РТС. Да ли бисте ви били спремни да исто учините и на телевизији Пинк?

Мој услов за било које гостовање на режимским медијима би био да то буде емисија уживо, како се не би монтирало и секло оно што говорим. Ја сам спреман увек да сучелим аргументе са политичким противницима и управо би један од задатака дијалога требао да буде отварање свих телевизија са националном фреквенцијом, а не само Радио телевизије Србије и Радио телевизије Војводине. То је нешто на чему ћемо посебно инсистирати.

 

Извор: Нова.рс

Фото: Зоран Лончаревић/Нова.рс